Ny utredning: Många av ÅST:s sprickor är gamla — men lutningen mot torget har orsakats av parkeringsbygget
Arkiv/Robin Sjöstrand


Sprickorna ovanför scenen är nya. Man har fäst ett finmaskigt när över sprickorna för att förhindra att mer rappning faller ner. Foto: Robin Sjöstrand
Stiftelsen för Åbo Akademi, som är majoritetsägare för Åbo Svenska Teaters fastighet, är färdig med kartläggningen av sprickorna i teaterhuset.
Med hjälp av ett dokument från år 2004 innan byggnaden pålades har man kunnat jämföra de nuvarande sprickorna och komma fram till vilka som funnits sedan tidigare och vilka som är nya.
– Jämförelsen visar att största delen av de nuvarande sprickorna fanns redan år 2004, säger Mika Soinio, fastighetschef på Stiftelsen för Åbo Akademi.
Sprickorna ovanför teaterscenen, som upptäcktes tidigare i november, är nya. Men Soinio säger att flera av de sprickor som ÅU rapporterade om senare visade sig ha funnits där tidigare. ÅU skrev om sprickor i publikvärdarnas omklädningsrum och i verkstaden där sprickor hade uppstått kring en takbalk.
Soinio menar att de här sprickorna är gamla – personalen har bara blivit uppmärksammade på dem efter att de nya sprickorna i teatersalongen upptäcktes.
I samma artikel sade Soinio att byggnaden har börjat luta mot Auragatan och att nya sprickor har uppstått i skarven mellan teaterhusets olika huskroppar.
De uppgifterna stämmer fortfarande.
– Torgparkeringsbygget har gjort att jordmassor har flyttat sig mot parkeringsgropen.
Några av sprickorna i skarvarna mellan huskropparna är därmed nya, men det finns också gamla sprickor där. Soinio säger att de mest kritiska byggmomenten borde vara över, men de följer hela tiden med situationen.
LÄS OCKSÅ:
Nya sprickor på ÅST – teatern tippar över mot Auragatan visar färska undersökningar
Sprickor också hos Fazer i Hansakvarteret i centrala Åbo
Sprickor ovanför scenen oroar Åbo svenska teater – nät ska hindra rappningen att falla på scenen
Det har jag ju sagt från början: Husen runt torgparkeringen kommer att luta ner och falla i gropen. Har dagens byggare aldrig byggt sandslott eller korthus?