Ny S:t Olofsskola tog ett steg framåt

Redan i höst kan det svenska högstadiet S:t Olofsskolan i Åbo ha omkring 500 elever, då den egentligen inte har plats för fler än 300. Den sammanlagda ytan som framtidens S:t Olofsskola skulle behöva är omkring 8 500 kvadratmeter.
Bildningsnämnden i Åbo beslöt för sin del i onsdags att godkänna den behovsutredning som gjorts för skolan.
Godkännandet av behovsutredningen betyder i praktiken att nämnden tagit ställning för ett nybygge, men inte till den exakta platsen för nybygget, konstaterar SFP:s representant i nämnden, Terhi Vörlund-Wallenius.
Vörlund-Wallenius säger till ÅU att ärendet inte ledde till särskilt mycket diskussion eftersom nämnden redan diskuterat frågan ingående tidigare. Nu hade man främst väntat in S:t Karins besked om att staden gärna fortsätter skicka sina svenska högstadieelever till Åbo.
Museicentralen vill bevara
Bildningsdirektören Timo Jalonen hade inför nämndmötet betonat att skolbyggnaden där S:t Olofsskolan ska verka måste vara tillräckligt stor och dessutom får den inte medföra några hälsorisker för elever och personal.
Bildningssektorn talar för ett nybygge, medan museicentralen anser att skolhuset borde bevaras, som ett av de kvarvarande exemplen på 1960-talets skolplanering.
Att riva den nuvarande S:t Olofsskolan och bygga ett nytt och högre skolhus på samma ställe skulle kosta 22,5 miljoner euro plus rivningskostnaderna på 600 000–800 000 euro.
Att utföra en omfattande renovering av det nuvarande skolhuset till användbart skick med bland annat asbestsaneringar skulle kosta omkring 26 miljoner euro.
Går familjecenter att skapa samtidigt?
Det har också blivit aktuellt med ett svenskt familjecenter i anslutning till S:t Olofsskolan (ÅU 22.3.2022).
I familjecentret skulle i första hand skolhälsovården samt skolpsykologer och -kuratorer finnas. I familjecentret skulle det också finnas representanter för barnskyddet och socialens familjeenhet.
Många frågor kring familjecentret är dock fortfarande öppna.
Bildningsnämndens ordförande Piia Elo (SDP) sade efter onsdagens möte till ÅU att planerna för skolan och familjecentret i idealfallet går att synkronisera. Men Elo befarar att skolfrågan måste avancera snabbare.
Hon konstaterar att Åbolands sjukhus finns nära S:t Olofsskolan, vilket är bra med tanke på ett möjligt familjecenter.
Kultur- och ungdomsnämnden diskuterar skolan på torsdag
Några beslut om var S:t Olofsskolans nya skolhus eventuellt ska byggas fattades alltså inte i onsdags.
Det beslutet fattas först i samband med projektplaneringen.
Stadens tjänstemän räknar med att det tar två år från att den nu aktuella behovsutredningen av själva skolan är godkänd tills rivningslov, planering och detaljplaneändringar är klara plus två år för själva bygget.
Kultur- och ungdomsnämnden som möts på torsdag väntas för sin del betona att S:t Olofsskolan måste finnas centralt, så att ungdomarna kan ta sig till skolan med kollektivtrafiken och att de bibliotekstjänster som skolan behöver kan skötas genom huvudbiblioteket också i fortsättningen.
Nämnden lyfter fram museicentralens syn att skolhuset borde renoveras och vid behov byggas till.
– Genom att renovera skolan värnar man om kulturmiljön, minskar på mängden byggavfall samt behovet av nytt byggnadsmaterial, vilket är bra för miljön, står det i förslaget till nämndens utlåtande.
Carina Holm & Jean Lindén
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.