Förflytta dig till innehållet

Ny smittspårningsapp testas i Vasa – ska utsättas för allt från möten till väggar

På centralsjukhuset är biträdande avdelningsskötare Niina Rintamäki, avdelningsskötare Tarja Makkonen och datadirektör Pia Wik ivriga när pilotprojektet med den nya appen sätter i gång. Foto: Elsa Kemppainen/SPT

Ett unikt projekt sätter i gång vid Vasa centralsjukhus i dag, måndag. Personalen ska prova en app som är utvecklad för att spåra smittkedjor. Appen underlättar smittspårningen genom att registrera de möten användaren är med om under dagen.
På centralsjukhuset är datadirektör Pia Wik, biträdande avdelningsskötare Niina Rintamäki och avdelningsskötare Tarja Makkonen ivriga inför starten.
— Det är roligt att just vi här i Vasa får testa appen, säger Niina Rintamäki.

Vill veta hur appen funkar i praktiken

Projektet leds och finansieras av Sitra, därtill är flera andra aktörer inom utveckling och datasäkerhet inblandade.
Under tre veckor kommer 33 personer i personalen att ha appen installerad på sina telefoner. Inga verkliga fall spåras, i stället är syftet är att ta reda på hur den tekniska plattformen som använder sig av Bluetooth fungerar i olika förhållanden och på olika mobiltelefoner.
— Vi ska på testa appen på tillräckligt varierande sätt för att se hur den tekniska biten fungerar, säger Pia Wik.

Personalen på Vasa centralsjukhuset ska testa hur appen fungerar i olika omständigheter. Resultaten kommer om tre veckor. Foto: Elsa Kemppainen/SPT


Fyra personer i testgruppen har fått i uppdrag att bokföra sina mänskliga möten manuellt – vem träffar de, på vilket avstånd och hur länge?
Samtidigt ska olika scenarier simuleras för att ta reda på hur appen reagerar i ett mötesrum, under en promenad i sjukhuskorridoren – eller när en vägg skiljer personer åt.
Försöksgruppen ska också hålla ett öga på sina mobiltelefoners batterier, en app ska helst inte tvinga användaren att ladda telefonen alltför ofta.

Ska bli öppen information

Vid Sitra som finansierar projektet säger Antti Kivelä, direktör i förnyelseförmåga, att allt från källkod till erfarenheter ska finnas öppet för alla, vilket möjliggör vidareutveckling. På nationellt plan pågår arbetet med en annan app, men projekten tävlar inte med varandra.
Nu vill man börja med en grundlig felsökning.
— I teorin tenderar saker att fungera, vi ville se hur det går i praktiken.
Bland de potentiella problemen finns Bluetooth som kan krångla ibland. Den känslomässiga aspekten är också viktig: Är appen så pålitlig att människor litar på den?

Datadirektör Pia Wik vid Vasa centralsjukhus säger att appen inte ska ersätta hälsomyndigheternas arbete utan komplettera det. Foto: Elsa Kemppainen/SPT


När förslaget kom från Sitra valde centralsjukhuset att nappa på och med snabb tidtabell gå in för en så kallad distribuerad modell som bygger på att användaren själv är aktiv. I pilotskedet sker användningen helt anonymt och inga lagändringar krävs.
— Appen kompletterar hälsomyndigheternas arbete, den ersätter det inte, säger Pia Wik.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter