Förflytta dig till innehållet

Ny skolpsykolog till två svenska Åboskolor – också en glad nyhet för Cygnaeus

Annina Suominen
ung kvinna
Linda Kuhlberg har gjort sin praktik på Sirkkala skola i Åbo och efter årsskiftet börjar hon jobba som svensk skolpsykolog i S:t Olofsskolan och Braheskolan.

Från och med årsskiftet får Braheskolan och S:t Olofsskolan i Åbo en ny svensk skolpsykolog.

Det är Linda Kuhlberg, som under hösten gjort en praktikperiod i Sirkkala skola med Nilla Frankenhaeuser-Henry, som varit den enda svenska skolpsykologen i Åbo en längre tid, som handledare.

Det var i augusti som Åbo stad beslöt att tillsätta en ny svensk skolpsykologtjänst så att det totalt skulle bli tre.

Nu har alltså en av tjänsterna tillsatts.

Dessutom kommer en person att börja arbeta som skolpsykolog två dagar i veckan i Cygnaeus skola, utöver de köptjänster som staden tar in via Folkhälsan.

Skriver avhandling om coronapandemins effekter på ungas hälsa

Kuhlberg kommer från Borgå och är utbildad ämneslärare vid Åbo Akademi.

Då coronapandemin började beslöt hon sig för att fortsätta studera psykologi och att avlägga magisterstudierna.

— Jag hade kvar studierätten och alternativet att börja arbeta som lärare mitt under pandemin kändes inte lockande då det var ett frågetecken om man ens skulle få vara närvarande i skolan. Jag skulle nog gått klart utbildningen ändå, men pandemin gjorde valet enklare.

Kuhlberg ville göra praktik som skolpsykolog eftersom hon har en bakgrund i skolvärlden.

— Tack vare mina lärarstudier vet jag hur skolan fungerar och en del om hur man kan stödja elevernas inlärning och skolgång.

Kuhlberg har alltid varit intresserad av att förstå andra människor och har tidigare jobbat inom ungdomsverksamheten i Borgå.

Från och med årsskiftet är hon anställd som vikarie tills hon blir utexaminerad. Hon skriver sin avhandling om vad coronapandemin haft för effekt på ungdomars hälsa i Finland. Den är en del av ett forskningsprojekt om skolfrånvaro.

Kuhlberg kommer att vara 5–600 elevers skolpsykolog. Dessutom ökar elevantalet i S:t Olofsskolan de kommande åren.

Det är färre elever än skolpsykologerna i medeltal har på finska sidan i Åbo, men på svenska sidan är arbetet mer komplicerat då elevhanteringen kräver skräddarsydda lösningar.

— Vi får vara mera kreativa med vad vi använder för verktyg och vart vi skickar elever som behöver ytterligare stöd. Vi kanske kan identifiera vilken typ av vård barnet skulle behöva men den finns inte alltid på svenska, till exempel inom psykiatrin eller familjerådgivningen, eller så är det långa köer. Det här blir kanske bättre i och med övergången till välfärdsområdet, säger Kuhlberg.

En del material såsom tester eller frågeformulär är inte heller alltid anpassade för finlandssvenskt bruk i samma utsträckning som på finska eller rikssvenska.

Praktiken i Sirkkala skola har varit varierande och givande och det har varit trevligt att ha Nilla Frankenhaeuser-Henry som handledare.

— Det har varit roligt att märka hur pass väl förberedd man ändå är då man kommer direkt från studielivet. Det har också varit roligt att träffa barnen och ungdomarna och lära känna dem och hjälpa dem.

Att börja jobba som skolpsykolog i Braheskolan och S:t Olofsskolan känns också bra, konstaterar hon.

–Det blir intressant att se hur hela välfärdsområdet kommer igång. Det ska bli trevligt att börja jobba och utforma arbetet själv, även om jag förstås får stöd av kollegor.

Känns det också utmanande i och med att det är många barn?

— Nog känns det utmanande, men där litar jag på att jag får det stöd som behövs för att klara av uppgiften. Under praktiken har jag fått göra varierande uppgifter så det finns bra vägkost att gå vidare från.

Nilla Frankenhaeuser-Henry säger att det känns jättebra att få en ny kollega.

— Jag är glad för att Linda vill fortsätta, säger hon.

Och behovet finns – Kuhlberg kommer inte att gå sysslolös, konstaterar hon.

Vilka är de vanligaste problemen som elever har?

— Det varierar från år till år. I år har det varit mera våld. Effekten av coronapandemin syns mest bland högstadieeleverna, säger Frankenhaeuser-Henry.

Förutom att hon arbetar som psykolog i Sirkkala skola och Sirkkalabackens skola har hon också hand om smågrupper med specialbehov där samt i S:t Olofsskolan och Cygnaeus skola. Hon har också förskoleeleverna, Kuhlberg kommer att ha Braheskolans förskoleelever.

Läs också:

Åbo får en till svensk skolpsykologtjänst

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter