Ny satsning på gratis idrott i Pargas – drygt 150 unga deltar

Nu ska barn som går i årskurserna 5–9 i Pargas få idrotta gratis. Pargas idrottsförening PIF börjar med ett nytt koncept i Finland, som innan det ens dragit igång har överträffat alla förväntningar.
Drygt 150 Pargasunga har anmält sig till PIF-Pre Academy, där de ska få möjligheten att testa på nya idrottsgrenar och utveckla sig själva.
– Ursprungligen hade vi tänkt bilda fyra grupper med kring 20 unga i vardera. Nu ser det ut att bli nio grupper, säger Ville Ranta-aho, den drivande kraften bakom både PIF-Pre Academy och den redan sexåriga PIF-Akademin för andra stadiets studerande.
Ranta-aho säger att grundtanken bakom den trespråkiga satsningen är att så många unga som möjligt ska kunna idrotta.
– Direkt då en hobby kostar faller en del barn bort. Med akademin försöker vi komma närmare målet att unga ska röra på sig tillräckligt för att bli friska vuxna.
Två olika slags grupper
Under träningarna kommer man att fokusera på teman som rörlighet, muskelstyrka, kroppskontroll, teknik och spänst. Förutom att förbättra de ungas kondition ska man med övningarna förebygga skador.
De anmälda delas in i olika grupper utifrån deras ålder och ifall de har en idrottshobby sedan tidigare eller inte.
– Poängen är att barnen ska ha det roligt när de rör på sig. Vi kommer också att spela bollspel och leka, särskilt med de yngre barnen.
Tanken är att de som redan idrottar ska få en extra träning i veckan och att de som saknar en hobby ska kunna testa på olika grenar för att hitta något de gillar.
Akademin ska även ta bort den ekonomiska bördan från föräldrar som inte har råd att bekosta sitt barns fritidsintressen, särskilt om barnet vill prova på olika saker.
– Tröskeln att komma med är jättelåg. Också de som har en hobby är välkomna att gå med i gruppen som testar på olika grenar. För att unga ska orka idrotta, och fortsätta med det i vuxen ålder, krävs mångsidighet. Unga tröttnar lätt på en gren om de inte får testa på annat också, säger Ranta-aho.

Varje vecka ny gren
Varje vecka kommer grupperna vars deltagare saknar en idrottshobby att få testa på en ny gren. Ranta-aho berättar att de kommer att prova allt från tennis och volleyboll till karate och crossfit.
– Om de sedan hittar en gren de gillar är det ju jätteroligt om de fortsätter med den utanför akademin.
Grupperna med de som redan idrottar kommer att fokusera på olika teman. Var sjätte vecka då temat byts ut kommer också de att ha en ”variationsvecka”, där de får prova på något helt nytt.
– Övningarna vi kommer att göra stödjer så gott som alla idrottsgrenar.
Träningarna ordnas varje lördag från och med den 26 augusti. Ett inledande informationsmöte hålls lördagen den 19 augusti.
För dem som inte ännu anmält sig är det möjligt att komma med när som helst under läsåret.
– Under hösten kommer vi att se vad som fungerar och inte fungerar, så att vi kan utveckla konceptet. Min tanke är att vi i framtiden kan utvidga åldersgruppen och skapa en app med övningar som barnen kan göra hemma.
Ranta-aho hoppas också att konceptet sprider sig till andra städer i Finland. Han säger att något liknande är på gång i Åbo och att också Grankulla visat intresse.
Viktigt att unga får idrotta gratis
PIF-Pre Academy sponsras bland annat av Veritas och Tunturitec Electric. Tunturitecs vd Harri Tunturi säger att de som företag känner ett samhällsansvar.
– Vi vill stödja att unga idrottar och får möjligheten att hitta sin gren. Det känns viktigt att förebygga problem som fetma, isolering och telefonberoende hos unga, säger Tunturi.
Också Veritas stöder initiativet av samma orsaker.
– Färdigheterna och samhörigheten unga får genom lagidrott är också väldigt betydelsefulla. Det är viktigt att man satsar på annan idrott än den på elitnivå också, säger tf direktör för kundförhållanden Michael Isaksson.

PIF-Pre Academy ska enligt Ranta-aho inte ses som en del av PIF-Akademin, dit tävlande idrottare i gymnasieåldern kan söka sig. För vissa kan träningarna ändå fungera som förberedelse för idrottsakademin.
PIF-Akademin har i år 50 idrottare, vilket är ett rekordantal. I år får ishockeyspelarna en egen grenträning, som också högstadieelever får delta i.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.