Ny sajt lyfter fram inhemsk turism — gör hittills ingen skillnad för Själö- och Bengtskärsföretagare


Bengtskär är med på projektet 100 Syytä:s karta över inhemska resmål. Huruvida det påverkat turismtillströmningen är oklart.
Klimatdiskussionen påverkar det inhemska resandet i Finland allt mera. Det märks bland annat inom projektet 100 Syytä (på svenska Hundra orsaker), vars syfte är att ge en positiv bild av inhemsk turism och lyfta fram 100 resmål i landet.
– Invånarna är allt oftare intresserade av att resa inom landet. Vi har massvis med fina besöksmål och många är nyfikna på att hitta dem, säger Minna Koivurinta från marknadsföringsbyrån Drama queen communications, som samordnat projektet.
Hundra turistmål i Finland lyfts fram på en karta på projektets webbplats.
Sociala medier har prioriterats starkt inom projektet, vilket gett bra resultat under den första sommaren som webbsidan använts, enligt Koivurinta.
De som besökt projektets webbsida har i huvudsak kommit från Helsingfors-, Tammerfors- och Jyväskylätrakten. Överlägset flest som visat intresse för inhemsk turism via sajten är mellan 25 och 45 år gamla.

Minna Koivurinta har samordnat projektet.
Få turistföretagare i Skärgårdshavet är med på 100 Syytä-kartan
Gustav Ramberg, hamnkapten på Själö i Nagu, har inte upplevt någon speciell tillströmning av turister på grund av projektet.
– Ingen har nämnt det. Men det är nog en bra sak som främjar turismen i Finland. Vi är glada över att det finns och att vi får vara med.
Han uppskattar att 95 procent av Själös besökare är finländare under sommarmånaderna, förutom i augusti då andelen övriga européer är något större.
– I och med att Själö ligger två timmar från Åbo tror jag att de flesta kommer från närområdet, säger han.
Paula Wilson, företagare på Bengtskär i Kimitoöns skärgård, har inte heller upplevt att någon nämnt projektet.
– I somras hade vi riktigt gott om besökare, kanske lite flera än vanligt. Men det kan ha berott på det fina vädret. Jag har inte hört någon tala om projektet, men det är ju trevligt att få vara med.
Hon uppskattar att över 90 procent av turisterna som besöker ön är finländare. Antalet utländska turister har ökat något längs med åren.
Projektet presenterades på ett seminarium om hållbar turism som ordnades av föreningen Suoma i Åbo i går. Anne-Marget Hellén, föreningens ordförande, skräder inte orden då hon inleder seminariet:
– Två saker är speciellt viktiga då det kommer till klimatvänlig turism. Hur minimerar vi föroreningarna? Det måste ske snabbt, och inom alla branscher. Den andra saken är att alla former av varor som används bara en gång måste slopas.
Finland befinner sig i ändå i ett rätt bra läge då det gäller miljövänlig turism, konstaterar Hellén.
– Klimatdiskussionen fortsätter sprida sig, och speciellt här då en stor del av turismen har anknytning till naturen eller naturupplevelser.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.