Förflytta dig till innehållet

Ny runda av deltagande budgetering startar på Kimitoön – nu hoppas kommunen på mer innovativa förslag

Emilia Örnmark
tre personer vid en dator i ett mötesrum
Välfärdskoordinator Bosse Ahlgren, teknisk chef Ralf Nyholm och kommunikatör Adrienne Westerback.

Startskottet för Kimitoöns andra satsning på deltagande budgetering går den här veckan. Summan har höjts från 20 000 euro till 30 000 euro, eftersom det i fjol fanns så gott om bra förslag.

Poängen med satsningen är att ytterligare stärka invånarnas möjligheter att påverka, då invånare kan lämna in förslag och idéer om vad som kunde göras i kommunen för att tillföra Kimitoön något positivt. Dessutom vill man på det här sättet främja jämlikhet och öka förståelsen för kommunens verksamhet.

Förslagen kan vara både anskaffningar och genomförande av projekt med engångsnatur.

Föreningar uppmuntras att lämna in idéer i år. För dem arrangeras i år en egen idéverkstad på distans.

Förbättringar från upplägget år 2022

Några finjusteringar i upplägget har kommunen gjort.

Förutom att summan vuxit har man beslutat att invånarnas förslag ska landa mellan 500 och 10 000 euro, vilket alltså betyder att minst tre förslag kan förverkligas.

I fjol fanns möjligheten att ett enda förslag hade förbrukat hela summan, även om det inte blev så.

I fjol röstades tre förslag fram: en minigolfbana i Dalsbruk, en bastutunna i Eknäs och en blomsteräng i Kimito.

LÄS OCKSÅ

Minigolfbanan finns redan på Kimitoön och ska installeras invid lekparken (nära klätterställningarna) inför sommaren. Än så länge är det oklart vem som ska sköta kundbetjäningen, som att hyra ut klubbor.

LÄS OCKSÅ

Blomsterängen har man sått med fleråriga blommor, den finns i närheten av Annonsbladets hus, mot RTV. Bastutunnan är på plats i Eknäs och här försöker man också ordna med utrustning för vinterbad.

Hoppas på lika bra aktivitet som ifjol

Arbetet leds i år av samma grupp som i fjol, bestående av tjänstemän och andra kommunanställda samt tre medlemmar av kommunstyrelsen. I år hoppas arbetsgruppen att invånarna ska vara lika aktiva med att lämna in förslag som ifjol, då man tog emot 38.

– Det var ett bra antal och den geografiska spridningen var bra, säger Kimitoöns tekniska chef Ralf Nyholm.

Välfärdskoordinator Bosse Ahlgren hoppas att man i år får se nytänkande och innovationer i förslagen. Många av fjolårets förslag handlade om friluftsliv och rekreation.

Deltagande budgetering i Kimitoön

  • Insamling av förslag under februari.
  • Info- och idéverkstäder (Dalsbruk 30.1, Kimito 31.1, Västanfjärd 1.2 och på distans riktat till föreningar 2.2)
  • Röstning under två veckor i slutet av mars. Alla invånare (ej fritidsbor) som fyllt 12 år får rösta. År 2022 var antalet röster 234.
  • 17 april avgör kommunstyrelsen vilka förslag som förverkligas. Förslaget inför mötet kommer från arbetsgruppen.
  • Arbetsgruppen består av kommunens välfärdskoordinator, ekonomisekreterare, kommunikatör och tekniska chef plus kommunstyrelsens representanter Kalevi Kallonen (C), Bo Vilander (SDP) och Minna Sund-Grönholm (SFP).

Ett gott förslag kan upprepas

Invånare vars förslag inte blev verklighet i fjol uppmuntras att lämna in dem igen. Processen startar i år två månader tidigare, för att det inte ska bli lika knappt om tid för att förverkliga dem.

Ahlgren påminner om att förslagen helst ska handla om något som kan förverkligas på kommunens mark. Orsaken till att tjugo förslag inte tog sig till röstning senast var just markfrågan, att förslaget handlade om något som redan ingår i kommunens verksamhet, att det var för dyrt eller om att förslaget handlade om något som redan var under arbete.

Vid sidan av den konkreta processen uppskattar kommunen att få vetskap om vad som intresserar invånarna.

Hoppas på flera röster

För att få till en aktivare röstning, som ligger närmare målet 500 än fjolårets 234 röster, kommer man inte i år att kunna se i realtid hur röstningen framskrider. Effekten av det antogs vara att man kanske inte såg någon vits i att rösta på förslag med lågt stöd.

I år ska det gå att rösta på fler sätt än digitalt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter