Förflytta dig till innehållet

Ny regering, ny minister — Åbo universitet hoppfullt om utbildning i maskinteknik och materialteknik

Åbo universitet i augusti 2018. Foto: Mikael Piippo/SPT


Sommaren är en spännande tid för Åbo universitet.
Universitetet skickade en skriftlig önskan om att få anordna utbildning i maskinteknik och materialteknik till Undervisnings- och kulturministeriet i juni, och förslaget är nu på remiss. Tidsfristen för att ge utlåtanden går ut på måndag.
– Vi föreslår samma sak som vi gjort de senaste sju åren, det vill säga att vår rätt att utbilda inom det tekniska utbildningsområdet utvidgas till maskinteknik och materialteknik. Åboregionens industri behöver det, säger Kalervo Väänänen, rektor för Åbo universitet.
Även Åbo stad har länge flaggat för en utvidgning av den tekniska utbildningen.
Både den tidigare stadsdirektören Aleksi Randell (Saml) och den nuvarande stadsdirektören Minna Arve (Saml) har sagt att Åbo behöver fler diplomingenjörer.
Motiveringen har varit att en brist på kompetent arbetskraft kan hämma produktiviteten och den ekonomiska utvecklingen.
För tillfället utbildar Åbo universitet diplomingenjörer i bioteknik och datateknik.
Universitetet skickade ett likadant förslag om utvidgning av utbildningsområdet till Undervisnings- och kulturministeriet våren 2017 men den dåvarande regeringen valde i stället att grunda ett nytt samarbetsorgan vid namn Fitech.

Rektor: Fitech löser inte problemet

Fitech är ett nätverk av sju finländska universitet och dess målsättning är bland annat att uppmuntra studerande att göra sina diplomarbeten och praktikperioder i Sydvästra Finland.
– Fitech har väl fungerat som det var tänkt, men det löser inte problemet på lång sikt. Vårt förslag handlar inte bara om utbildning utan i minst lika hög grad om att bygga en forsknings- och utvecklingsplattform i Åbo, säger Väänänen.
Han vill dock inte ta ställning till hur Åbo universitet konkret skulle anordna utbildningen och forskningen.
Väänänen avstår också från att kommentera alternativet att grunda en ny teknisk fakultet i Åbo.
Utbildningen i maskinteknik och materialteknik skulle eventuellt kunna börja år 2020 om Åbo universitet får grönt ljus av Undervisnings- och kulturministeriet.
Enligt Väänänen skulle universitetet kunna ta in 50 nya studerande till vartdera ämnet.

Minister Saarikko kommenterar inte

Finland fick en ny regering i början av juni, och Undervisnings- och kulturministeriet leds numera av två Åbopolitiker: forsknings- och kulturminister Annika Saarikko (C) och undervisningsminister Li Andersson (VF). Båda sitter också i Åbo stadsfullmäktige.
Åbo universitets förslag hör främst till Saarikkos ansvarsområde.
Hennes specialmedarbetare Markus Ylimaa meddelar till SPT att ministern inte vill kommentera förslaget medan det fortfarande är på remiss.
Kalervo Väänänen är försiktigt optimistisk över att två Åbopolitiker sitter som ministrar i Undervisnings- och kulturministeriet.
– Ministerierna är ganska chefsstyrda verk, och det är klart att vi hoppas att detta ärende nu behandlas ordentligt och kan framskrida. Vi hoppas att beslutet kommer snabbt.

Åbo Akademi. Åu-foto

Åbo Akademi stöder

Det andra universitetet i Åbo, Åbo Akademi, erbjuder utbildning i kemi- och processteknik och i datateknik.
Åbo Akademi stöder Åbo universitets förslag. I ett utlåtande till Undervisnings- och kulturministeriet skriver Akademin att endast en Åbobaserad utbildning som omfattar både kandidat- och magisternivån i maskinteknik och materialteknik kan svara på behovet av diplomingenjörer i Egentliga Finland.
– Akademins utbildningsansvar i ingenjörsvetenskaper omfattar kemiteknik och informationsteknik, men inte maskin- eller materialteknik och därför kan vi inte tillgodose behovet av dylika specialområden i regionen, skriver Åbo Akademis rektor Mikko Hupa och förvaltningsdirektör Ulla Achrén i utlåtandet.
Även Åbo yrkeshögskola stöder Åbo universitets förslag och beskriver det som mycket viktigt.

Motståndare: Fitech har lyckats bra

Bland annat Villmanstrand-Lahtis tekniska universitet och Aalto-universitetet motsätter sig förslaget och påpekar i sina utlåtanden att Fitech redan finns till för att åtgärda de problem som Åbohögskolorna beskriver.
– Aalto-universitetet, Tammerfors universitet och Villmanstrand-Lahtis tekniska universitet producerade cirka 2 100 diplomingenjörsexamina år 2018, vilket var 75 procent av alla diplomingenjörsexamina i Finland. De nuvarande stora aktörerna kan lösa Åboregionens brist på kompetens snabbt, kostnadseffektivt och utan stora, extra investeringar med de nationella utbildningsinstrument som redan finns, skriver Juha-Matti Saksa, rektor för Villmanstrand-Lahtis tekniska universitet i sitt utlåtande.
Enligt motståndarna är Fitech fortfarande ett så ungt organ att det är för tidigt att bedöma vilken inverkan det har på Åboregionen.
Villmanstrand-Lahtis tekniska universitet och Aalto-universitetet anser att Fitech redan nu effektivt lyckats stödja strukturomvandlingen i Egentliga Finland.
Aalto-universitetet skriver också att söktrycket till de befintliga diplomingenjörutbildningarna i Åbo inte varit så högt att det skulle motivera inrättandet av nya tekniska utbildningslinjer.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter