Förflytta dig till innehållet

Ny rapport: Ålands torskfiske är olagligt

Nicklas Holmström/Nya Åland
fiskar, torsk
Enligt Ålands landskapsveterinär Maria Borgströms sekretessbelagda rapport finns det anledning att tro att riktat torskfiske bedrivs på Åland i form ett vetenskapligt forskningsprojekt om torsk. Detta projekt ”saknar erforderliga verksamhetstillstånd och projektgodkännande”, enligt rapporten.

Enligt en sekretessbelagd tillsynsrapport är det åländska torskfisket olagligt.

Frågan om Finlands och Ålands vetenskapliga fiske av lax har uppmärksammats flera gånger under våren och sommaren, först av Ålands radio och sedan av de åländska tidningarna.

Det började med att Jord- och skogsbruksministeriet beslöt att tillåta det vetenskapliga fisket från den 27 maj fastän EU ännu utredde om det finländska fisket – som skulle utgöra ett undantag från EU:s totala laxfiskestopp – verkligen var lagligt.

Detta kritiserades av landskapsveterinären på Åland, Maria Borgström. Hon ansåg dessutom att Ålands vetenskapliga fiske över huvud taget inte skulle regleras av EU, utan menade att det föll under den åländska lagstiftningen om djurskydd.

Av den anledningen menade hon att fisket måste upphöra, tills det tillåtits på åländsk lokalnivå, efter ett lagligt beslut i Ålands projektgodkännandenämnd.

Blev bestraffad

Detta föll inte i god jord hos tjänstemännen, varken på på social- och miljöavdelningen eller på näringsavdelningen, som fiskeribyrån lyder under. Efter att hon skrivit en kritisk tillsynsrapport om saken – hennes uppdrag innefattar oberoende tillsyn – togs hennes yrkestitel ”veterinär” bort från landskapsregeringens arbetsordning, så att hon förlorade sin beslutande- och föredragningsrätt.

Maria Borgström menade att detta var en bestraffning för den kritiska rapporten. I juli kunde också Nyan avslöja att hon anmält sina chefer för hot och trakasserier, som hon ska ha utsatts för som repressalier för den utförda tillsynen. En utredning pågår just nu om detta.

Torskfiske också olagligt

Förra veckan kom så en ny tillsynsrapport från landskapsveterinären. I rapporten, som är sekretessbelagd eftersom den ännu inte har föredragits, granskar hon Ålands torskfiske, som också det bedrivs på ”vetenskapliga grunder” som ett undantag från EU:s regler om torskfiskestopp i Östersjön.

Även detta fiske är olagligt, menar Borgström.

Återigen gör hon bedömningen att EU:s regelverk trumfas av Ålands självstyrelse. Enligt hennes åsikt är vetenskapligt fiske en djurskyddsfråga eftersom det handlar om djurexperiment, och djurskydd är åländsk lagbehörighet. Men ingen ansökan om tillstånd för djurexperiment har inkommit till Ålands projektgodkännandenämnd, varför torskfisket, i likhet med laxfisket, är olagligt.

”Kryphål”

EU:s regler tillåter visserligen att en viss mängd torsk dras upp som ”bifångst”. Men ett uttalande i en radiointervju av fiskerikonsult Tom Karlsson på fiskeribyrån gör Maria Borgström skeptisk till att den åländska torsken bara dras upp av misstag:

”Åland är säkert inte de enda som kan hitta det här kryphålet. Alla medlemsländer har samma möjligheter att bedriva det vetenskapliga fisket”, säger Karlsson i en intervju med Ålands radio från 2020.

Landskapsveterinären skriver i den sekretessbelagda rapporten:

”För att kringgå [fiskestoppet] bedrivs ett vetenskapligt forskningsprojekt om torsk i Ålands hav av fiskeribyrån vid Ålands landskapsregering. Representanter och ansvariga för projektet beskriver verksamheten som ett ”kryphål” varför det finns anledning att tro att det torskfisket som pågår inte endast utgörs av bifångster. (…) Det finns anledning att tro att detta fiske görs som riktat torskfiske.”

Hennes slutsats är entydig:

”Projektet saknar erforderliga verksamhetstillstånd och projektgodkännande.”

När Nya Åland på fredag kväll når chefen för fiskeribyrån, Jenny Eklund-Melander, för en kommentar, säger hon att ärendet fortfarande är under beredning och att hon inte kan kommentera det vidare.

Michael Hancock

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter