Ny radarteknik kan göra Åbotrafiken säkrare: "Vi kollar in lämpliga platser"


De nya fartkamerorna är redan i bruk i bland annat Helsingfors och Uleåborg. Foto: Polisen
I somras togs de första nya fartkamerorna som baserar sig på radarteknik i bruk i Finland.
De nya kamerorna är betydligt mer exakta än de gamla ”plåtpoliserna” och kan bland annat mäta hastigheten på 150 meters avstånd och se om föraren talar i telefon medan hen kör eller om hen kör mot rött ljus.
Den nya tekniken är redan i bruk i bland annat centrala Helsingfors och i Uleåborgs centrum och nu utreder polisen också om liknande kameror kunde installeras i Åbo och Reso.
– Vi ser på lämpliga platser och tänker oss ett antal på 10–20 stolpar där kamerorna kunde placeras. Lämpliga ställen är vid skolor, daghem och korsningar där det sker mycket olyckor, säger överkommissarie Mika Peltola som är sektorchef vid trafikpolisen i sydvästra Finland.
– Vår strävan är att förbättra trafiksäkerheten, inte att bötfälla bilisterna.

Överkommissarie Mika Peltola vill förbättra trafiksäkerheten, inte bötfälla bilister. Foto: Kim Lund
I dag finns det 10 gammaldags ”plåtpoliser” vid infarterna till Åbo, bland annat på Satakuntavägen, Gamla Tavastlandsvägen, i Hammarbacka och i Hallis.
Det betyder ändå inte att det finns tio kameror utan kamerorna flyttas mellan de olika stolparna med jämna mellanrum.

Skolgatan är en gata där de nya fartkamerorna kunde göra nytta. Foto: Kim Lund
Vid Åbo stad har trafikplaneringsingenjör Eero Paavola diskuterat frågan med Peltola, men något riktigt konkret har man ännu inte kommit fram till.
– De fungerar säkert bra utanför tätorterna, men i centrum där trafiken är tät kan det vara en annan sak. Vi vill därför höra lite erfarenheter från Helsingfors och Uleåborg innan vi går vidare.
Det är också en kostnadsfråga. Paavola uppskattar att en stolpe kostar cirka 20 000 euro för staden, polisen står för kamerorna och tekniken.
Men Paavola understöder ändå tanken på effektivare trafikövervakning i stan.
– Staden är absolut positivt inställd, det finns ett behov av dem vid skolor och livligt trafikerade korsningar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.