Förflytta dig till innehållet

Ny ordförande vill sätta sprätt på Kimito ungdomsförening – ”Det här kallar vi för en nystart”

Emilia Örnmark
Äldre man med pokaler och diplom utanför ett föreningshus
Anders Lindholm är KUF:s nya ordförande och har fått Axel-pris av Kimitoöns kommun för sitt föreningsarbete. Han har värvat flera nya styrelsemedlemmar och nu siktar man på en nystart för föreningen.

– Jag tror att de föreningar som nu överlever kommer att få en starkare roll. I framtiden kommer tredje sektorn att vara viktig till exempel för kulturen, medan kommunens roll blir mindre. Jag ser en ljus framtid för föreningarna.

Det säger Anders Lindholm, som är Kimito ungdomsförenings (KUF) nya ordförande. För KUF är han dock inte ny, eftersom han länge varit involverad i föreningens arbete. Förutom att han varit föreningens kassör i tio år var han ordförande också åren 1986-1988, då föreningen firade sitt 100-årsjubileum.

Med sin breda erfarenhet från både ledande och nyskapande positioner i sitt långa yrkesliv, har han funderat ut en plan för hur föreningen ska bli aktiv igen.

Svalt intresse för styrelsearbete

Redan innan coronan satte all verksamhet på paus hade KUF problem med att hålla igång verksamheten. Styrelseposterna, speciellt ordförandeposten, har inte varit eftertraktade, eftersom det främst är styrelsen som gjort jobbet inom föreningen.

– Föreningen har långa anor, det är synd att man inte känt ansvar för att hålla den livskraftig, så som den borde vara. Men kapaciteten har inte funnits, det har blivit för svårt.

Styrelsen ska leda arbetsgrupper

Lindholm har nu jobbat med att hitta de rätta personerna för att aktivera föreningen. Fler nya finns nu i styrelsen, som alla är handplockade för sitt kunnande och engagemang på vissa områden.

Lindholm nämner till exempel Stina Ekroos-Westerlund, som kan bland annat barnverksamhet och barnteater, Marianne Petters som kan dans och Anne-Mari Lindroos som kan mat. Tanken är att arbetsgrupper ska bildas för de olika ansvarsområdena.

– Styrelsen leder arbetet, men ska inte göra allt jobbet.

Nu ska också medlemmarna engageras i arbetet. Antalet har sjunkit från 700 till 500, men nu är det tänkt att medlemmarna ska bli fler igen.

En viktig målgrupp för Lindholm och KUF är unga i högstadieåldern. Hos dem ska man försöka tända gnistan för föreningsarbete.

– Det här kallar vi för en nystart. Vi hoppas att kunna köra i gång i höst. Den första programpunkten skulle grisfesten vara, med musik av lokala Showdown och Finemang.

En sal med en scen fotad uppifrånEmilia Örnmark
Scenen i föreningshuset Wrethalla i Kimito. Här hoppas man på att snart kunna ordna program igen. Foto: Emilia Örnmark

Stabilt utgångsläge

Utgångspunkten för KUF är enligt Lindholm god: bidrag har man fått för i år, ekonomin är i skick och föreningen är skuldfri.

För att ordna upp utrymmena i föreningshuset Wrethalla, städa och göra diverse reparationsarbeten har föreningen på lönestöd från TE-centralen anställt en person.

Flera hyllor med skor i ett trångt utrymmeEmilia Örnmark
I KUF:s garderob i Wrethalla finns gott om bland annat skor. Nu ska allting ordnas upp. Foto: Emilia Örnmark

De evenemang som är viktiga för föreningens ekonomi ska man hålla fast vid, som till exempel just grisfesten i augusti, februaridansen och trettondagsteatern.

Också Folkdansen, som har gamla anor inom föreningens verksamhet (startade i slutet av 1800-talet), fortsätter under Caroline Furu-Lehikoinens ledning – också hon styrelsemedlem.

Gott om idéer i styrelsen

Alla programidéer avslöjar Lindholm inte nu, men nämner till exempel familjeevenemang i Wrethalla med underhållning. Där skulle man bland annat servera alkoholfria drinkar, som medlemmar har fått lära sig göra under en kurs. Andra idéer är maskerad med big band samt en skördefest.

– Lite måste jag stå på bromsen, så att det inte blir för tungt för styrelsen, säger Lindholm.

Men i föreningens växande roll skulle Lindholm gärna se att ungdomsföreningen också kunde vara den som bistår allmänheten med kvalitativ information i form av föreläsningar med intressanta personer. En sådan person kunde till exempel vetenskapsredaktör Marcus Rosenlund vara.

Stort föreningshus i gultEmilia Örnmark
KUF:s föreningshus Wrethalla finns i Vreta, Kimito. Foto: Emilia Örnmark

Premierad för sitt arbete

Anders Lindholm premierades nyligen med Kimitoöns kommuns Axel-pris för sin insats för KUF. I motiveringen nämns bland annat att han lyckats värva flera nya styrelsemedlemmar.

– Jag är van att jobba i bakgrunden och vill inte vara den som syns. Men nog är jag stolt över utmärkelsen, jag har gjort mycket för föreningen genom tiderna, säger Lindholm.

Vidare står det i prismotiveringen att Lindholm är ”föreningens egen hustomte som utöver vaktmästarsysslorna är en mycket aktiv talkoarbetare som alltid ställer upp i vått och torrt och gör det där lilla extra för föreningen.”
I Wrethalla har han en egen liten arbetslägenhet, som möjliggör hans trogna arbete för KUF.

KUF:s styrelse består förutom ovan nämnda av Johanna Wikgren-Roelofs, Peter Eriksson, Heidi Lindholm, Gisela Heinonen och suppleanterna Terese Hermansson och Sara Nyqvist.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter