Ny ordförande och framtida revyplaner i KUF – ”Vi ska forska i vad de unga vill ha. Det kan inte vara att bränna gummi i Arkadiabacken”

Hårda tider råder, också för föreningar – speciellt för dem som har ett stort föreningshus att hålla varmt. Kimito ungdomsförening (KUF) uppskattar högt sitt anrika och ståtliga Wrethalla, men av både ekonomiska och andra skäl vill man gärna se att huset kommer ännu mer till användning.
– Vi har klarat oss tills vidare, säger KUF:s tidigare ordförande Anders Lindholm.
El och olja är mer än dubbelt så dyr än tidigare och av den senare varan använder man cirka 6 000 liter i året, trots sänkt inomhustemperatur.

Revy planeras för år 2024
En betydande inkomstkälla för KUF innan coronan har den så kallade Trettondagsrevyn med några års mellanrum varit.
Förstås är det många som rusar till då det skojas om aktuella problem på den egna hemorten och sist sålde man närmare 2 000 biljetter till ”Skrattkamarön”. Det är redan sex år sedan, men de goda nyheterna för skojsugna är att nästa revy är under planering.

Premiären kom man inte till skott med i år, utan man siktar nu in sig på år 2024. Ett gäng på tio till tolv personer har träffats då och då de senaste åren för att försöka få ihop sketcher och annat material.
Bland dem som träffats finns många av dem som Kimitoöborna är vana att se på Wrethallascenen i revysammanhang.
Plock bland KUF:s revyer
- 2017: Skrattkamarön. 1 888 åskådare
- 2013: Le-Sidan. 1 950 åskådare (12 föreställningar). 22 personer medverkade.
- 2009: Triangeldrama. 2 147 åskådare (12 föreställningar). 26 personer medverkade.
Men också otaliga andra pjäser och föreställningar har satts upp på Wrethallas scen.
Efter 2009: Björnen och ett frieri (2010), Minnenas kväll (2011) och Gabriel kom tillbaka (2012).
Källa: KUF:s webbplats
Kämpar för att hålla liv i föreningen och orten
Men KUF vill gärna bredda verksamheten. Sedan årsskiftet är Satu Söderström ordförande, och hon brinner för att få speciellt yngre med i verksamheten. Det här är trots allt en ungdomsförening, vilket också är en delorsak till att Lindholm, 77, nu vill ge rodret vidare.
– Att jag blev ordförande för två år sedan var en nödlösning, men sedan dök Satu upp, säger Lindholm, som varit ordförande för KUF även på 70-talet, då föreningen firade sina hundra år.
Söderström känner starkt för kulturen, och har tidigare i sitt liv haft mycket att göra med kultur och dans, även på professionell nivå.
– Vi måste jobba för att hålla Kimitoön levande, annars försvinner folk och flyttar bort. Vi måste vara aktiva för att de ska bo kvar här, säger Söderström.
Hon uppskattar att Kimitoöns kommun har en positiv inställning till föreningarna och även har anställt en föreningskoordinator.
LÄS OCKSÅ
Samarbetet med övriga föreningen utökar KUF gärna. Just nu är det främst med den lokala Folkhälsanföreningen man har ett visst samarbete.
Idéerna ska komma från de unga
– Vi ska forska i vad de unga vill ha. Det kan inte vara att bränna gummi i Arkadiabacken. Idéerna ska komma från dem, slår Söderström fast.
Hon lyfter fram att det i Wrethalla finns alla möjligheter till att ordna olika aktiviteter för alla åldersgrupper. Till exempel har man i den tidigare garderoben under scenen fixat till ett välutrustat pysselrum som inte många känner till.
– Utrustning finns, men vi har inte hittat någon ledare för den verksamheten, säger Lindholm, som stannar kvar i föreningens styrelse på suppleantplats.

– I Wrethalla kan man fast ordna en modeshow, säger Söderström och Lindholm tillägger att det finns möjlighet att bygga ut en catwalk från scenen.
Inne i Wrethalla får 180 plats i salen, 60 i serveringslokalen och ytterligare närmare 150 på gården. Den rejäla ytan inomhus kommer man att utnyttja för dans till tonerna av Blue Elephant den 4 mars och för en loppis den 12 februari.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.