Förflytta dig till innehållet

Ny oljebekämpningsbåt ökar intresset för Dragsfjärds HOBK

Emilia Örnmark
oljebekämpningsbåt vid en brygga

För Dragsfjärds halvordinarie brandkår (HOBK) och dess splitternya oljebekämpningsbåt har sommaren varit relativt lugn. Det är huvudskeppare Daniel Nyman förstås glad över och tänker sig att allt förebyggande arbete man jobbat med haft effekt.

Ungefär tio uppdrag har kåren haft till sjöss denna sommar. Däremot har övningstimmarna varit många gånger fler än tidigare – cirka 80 timmar är den nya båten nu körd.

Men redan innan den kunde tas i bruk var det Nymans uppgift att se till att hela manskapet gått en utbildning på 16 timmar. Efter det utsågs skeppare och däcksmän. Just nu har Dragsfjärds HOBK åtta till nio skeppare av de cirka femton anställda.

– Man kan aldrig bli för van att köra den nya båten. Vi har nu kört mer så att alla ska lära sig använda båten och känna sig bekväma med att framföra den tryggt och säkert, även vid dåligt väder. Arbets- och sjösäkerhet är högt prioriterade inom räddningsverket och kraven blir allt högre efter varje olycka. Att undvika olyckor är omöjligt, men med övning och lärdom från redan skedda olyckor försöker man tillsammans förbättra säkerheten, säger Nyman.

man ombord på brandbåtEmilia Örnmark
Daniel Nyman. Han är huvudskeppare på den nya oljebekämpningsbåten.

Under utbildningen kördes uppdragen med den gamla båten.

Den nya båten har lyft intresset för kåren, vilket Nyman och ser som glädjande, även om man fortfarande gärna tar emot fler frivilliga.

Han lyfter på hatten för hela manskapet som gett sina kvällar och helger för att den nya båten så snabbt som möjligt skulle kunna tas i bruk. Den gamla kunde då lämnas tillbaka till Egentliga Finlands räddningsverk.

Pigg båt med modern utrustning

Den nya båten har stort sett samma släckningsutrustning som den tidigare båten. Dessutom är den utrustad med en lyftkran och så är bogrampen hydraulisk.

Båten har en medelhastighet på 28-30 knop och en maxfart på 33 knop.

– Den drivs av två Volvomaskiner, så den är nog pigg, säger Nyman.

Oljebekämpningsbåt vid en holmeDaniel Nyman
Den splitternya oljebekämpningsbåten levererades i juni.

Oljebekämpningsbåten är en mindre kopia av den nya båt Västanfjärds FBK tog emot i fjol, vilket underlättar samarbetet kårerna emellan. Kåren har under sommaren samarbetat till sjöss även med Hitis FBK.

Då man rycker ut på uppdrag är man vanligtvis två till tre personer: en navigerar, en kör och en sköter andra uppgifter. Uppdragen kan handla om allt från oljeolyckor till markbränder, grundstötningar och andra nödlägen till sjuktransporter.

– Den här båten har en högre oljebekämpningsklass än den gamla. Därför kan vi köra längre ut från vår hemmahamn än med den gamla båten, till exempel har vi varit ändå till Nötö i Pargas skärgård.

Snabbare fram med den mindre båten

Den mindre öppna båten har man fortfarande kvar. Vid ett uppdrag avgör skepparen om olycksplatsen kan nås snabbare med den mindre båten, till exempel kan man med den komma under broarna till Tyska holmen.

Med den större båten förlorar man mer än fem minuter om man ska till den östra skärgården, då man är tvungen att köra runt Lysholmen och Långön. Dessutom är starttiden något längre med en större båt.

Liten räddningsbåt vid bryggaEmilia Örnmark
Med den mindre båten kommer man under broarna till Tyska holmen, och kan därför vinna tid.

Ny båt krävde ny brygga

Räddningsverket levererade den nya båten i början av juni. Samtidigt levererades exakt likadana båtar till S:t Karins, Korpo och Rimito.

Den gamla flytbryggan med trälock vid stationen i Dalsbruk var då ännu i dåligt skick och passade inte den nya båten. Den fick då tillfälligt plats vid DB Marinas brygga.

Tillsammans med Kimitoöns kommun började planeringen av en ny bastant brygga, med tillhörande laddningsmöjligheter, belysning och låsbar port. Den nya bryggan blev klar i augusti, då det också blev ett slut på privata båtägares lastning och lossning via brandbåtarna. Nu har den nya båten en fin och säker hemmahamn.

låst port framför en bryggaEmilia Örnmark
Den nya båten ligger vid en ny brygga med låsningsbar port.

Öppnar försiktigt upp verksamheten

Än så länge är man inom Dragsfjärds HOBK ytterst försiktig då man samlas till de obligatoriska övningarna. På agendan är bland annat vidareutbildning i mörkerkörning.

Hos en frivillig brandkår skulle en covidsmitta vara ödesdiger – i värsta fall läggs hela kåren i karantän.

Eftersom restriktionerna nu lite lättat har man sakta och försiktigt vågat köra i gång juniorverksamheten igen.

– Juniorerna behövs. Det ska finnas någon som gör det här framöver också, säger Nyman.

Vad betyder HOBK?

Dragsfjärds frivilliga brandkår är en halvordinarie brandkår (HOBK).

Det betyder att var och en i manskapet har ett arbetsavtal med Åbo stad och får lön för sina uppdrag.

Dragsfjärds HOBK fungerar dock som vilken annan frivillig brandkår som helst och har samma larmsystem.

brandstationEmilia Örnmark
Dragsfjärds HOBK:s station finns i Dalsbruk intill bryggan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter