Förflytta dig till innehållet

Ny modell för Kimitoöns turistinfo – kommunen köper tjänsten lokalt

Emilia Örnmark
gult stort trähus med en turistinfoskylt
I Kimito finns Kimitoöns turistinfo i sommar i Sagalunds museum. Detta är ett av tre infoställen.

Kimitoöns kommuns turistinformation ordnas i år enligt en annan modell än tidigare.

Tjänsten köps i år av fyra företag eller aktörer. I Kimito är det Sagalunds museum som sköter information till turister och i Dalsbruk finns turistinfon hos DB Bistro & butik. Även i skärgården finns två infoställen: på Kasnäsudden vid hamnen och vid hamnkontoret på Örö.

– Det här är ställen där det naturligt rör sig många turister och de här företagen har lokalkunskap, kan kundservice och är från tidigare vana att svara på turisternas frågor, säger Kimitoöns turism- och destinationsutvecklare Stella Törnroth.

Att det är DB Marina som sköter turistinfon i Dalsbruk stod klart redan då gästhamnen konkurrensutsattes – då ingick även denna i paketet.

Törnroth poängterar att kommunen det här året testar på den här modellen som ett alternativ bland många. Enligt henne var företagen i fråga till en början fundersamma, men har sedan varit positivt inställda.

– Så här kommer vi också att kunna erbjuda turistinfo under en längre period, alltså också i augusti, säger Törnroth.

Hon ser det här som ett konkret exempel på hur kommunen kan fungera som en aktiv partner, i enlighet med den nya kommunstrategin.

dam vid ett äppelträdArkiv/privat
Stella Törnroth är Kimitoöns turism- och destinationsutvecklare.

Vid sidan ev egen verksamhet

Tidigare har turistinfon skötts av anställda, till exempel visstidsanställda, som hållit infon öppen dagtid. I Kasnäs och i Kimito stänger infon tidigare (klockan14.30 och 16), men i Dalsbruk och på Örö håller den öppet ända till klockan 20.

Utöver det här betjänar också Visit Kimitoöns chat genom hela sommaren.

Turistinfon sköter företagarna på sidan av den egna verksamheten, enligt avtal med kommunen. För den här tjänsten betalar kommunen totalt drygt 8 000 euro för sommarmånaderna.

Aktuella aktörer har fått ta del av en kort utbildning som kommunen byggt upp på en digital intern plattform med nyttig info där man snabbt kan leta fram svar på frågor. Här finns förutom besöksmål även tips om restauranger, aktiviteter, evenemang samt tidtabellsinfo.

Turistbroschyrer och kartor finns för turisterna att plocka åt sig.

stor fyr i havsbandetArkiv/Anja Kuusisto
Bengtskärs fyr håller sig kvar som en av Kimitoöns viktigaste turistdestinationer.

Besöksmål som Kimitoöns kommun lyfter fram i år

  • Bengtskärs fyr
  • Örö
  • Rosala Vikingacentrum
  • Dalsbruks bruksby
  • Högsåra
  • Söderlångvik gård
  • Sagalunds museum
  • Kasnäsudden
  • Storfinnhova gård
  • Naturleder och Kustrutten

Vårens siffror tyder på en livlig sommar

Törnroth väntar sig en riktigt bra och livlig sommarsäsong på Kimitoön. Siffrorna för våren ser nämligen lovande ut med rekordmånga registrerade gästnätter både i mars och i april.

– Vi har över fördubblat besökarmängderna i mars och april. Vi hade lika många besökare i april i år som i maj i fjol.

Under april i år registrerades 3 500 gästnätter i Kimitoön (+117,5 procent). Mellan januari och april var antalet 7 500 (+49,4 procent).

Framåt för Kustrutten

I år har man satt lite extra krut på att lyfta fram flera av destinationerna samt cykelrutten Kustrutten. Redan i maj kunde man se många ivrigt trampande cyklistgäng på Kimitoöns vägar.

Kustrutten kommer i fortsättningen att upprätthållas och marknadsföras på sajten Bikeland.fi.

två cyklister som cyklar från en färjaSanna-Mari Kunttu/Kimitoöns kommun
Att utforska Kimitoön på två hjul tycks bli allt populärare.

Mer digital info i hamnarna

Förutom ovan nämnda tjänster till turister planerar kommunen att ha en digital anslagstavla vid turistinfon i Dalsbruk. Tanken är att föreningar, företag och kommunen där kan publicera aktuell information och tidtabeller.

I hamnen i Dalsbruk och i Kasnäs finns redan digitala infoskärmar, som utvecklats och skaffats under Art Gate-projektet. Skärmarna är igång, men utvecklas fortfarande.

ArcGate är ett kombinerat investerings- och utvecklingsprojekt. Avsikten med projektet är att höja servicenivån och erbjuda ny data för att åstadkomma ett uppsving för lättillgänglig närturism i skärgården. Speciellt betonas användningen av kollektivtrafik och cykelturismen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter