Förflytta dig till innehållet

Ny jazzfestival i Karis bjuder på flera åboländska inslag

Kristoffer Nöjd
Man och kvinna i biosalong.
Sepi Sundman från Kelmu och Catarina Johansson samarbetar kring de praktiska arrangemangen med festivalen.

Före den egentliga festivalsäsongen kör i gång landar ett helt nytt koncept i Bio Pallas och på Socis i Karis. Den 25 maj bjuder Jazz in City på kända jazzhits och en drös skickliga musiker från bland annat Åboland.

Initiativtagaren till festivalen som ordnas i samarbete med lokala Kelmu, en av Finlands äldsta föreningar för levande musik, är musikern och konstnären Catarina Johansson som under artistnamnet Katyayani kombinerar sin musik med dans och bildkonst.

På Jazz in City i Karis kommer hon uppträda Katyayani Jazzcombo som består av trummisen Johan Ölander, kontrabasisten Pasi Lyysaari och saxofonisten Jaakko Martikainen, båda musikpedagoger vid konservatoriet i Åbo. I ensemblen ingår också pianisten Adrian Heiskanen med ett förflutet i bland annat Raseborgs sommarteaterensemble och nyligen examinerad från Novias musikerprogram.

– Adrian är helt otrolig, en jazzvirtuos, säger Johansson som spelat med Heiskanen i ett år och längre med de övriga proffsmusikerna i bandet.

– Det är jättekickliga musiker. Jag är minst proffs av alla. Jag är tacksam att de spelar med mig och hoppas därför att vi säljer tillräckligt med biljetter så jag kan betala alla.

Gruppen kommer att uppträda med standardjazz från 40- och 50-talet. Det blir bland annat Billie Holiday och Ella Fitzgerald men också en del egna alster.

Musik som passar alla

Bland de övriga artisterna finns Kierueli Sammallahti som uppträder med sina egna tonsättningar.

Akka-Pellar utgörs av Emma Fogelholm , Maria Pörtfors och Johansson själv. Trion uppträder med a cappella-sång.

Det blir ytterligare åboländska vibbar då Steamboat Dixie med Björn ”ÄnnuVärre” Friberg , Jancce Sievers , Carita Lagerspetz , ” Acid” Engblom , Erik Sumelius och Disa Kneck-Möller uppträder med 30-talsjazz. Sextetten har sitt ursprung i Axelbandet vid Åbo Akademi på 80- och 90-talet.

– Musiken på festivalen passar alla åldersgrupper och vi spelar jazzmusik som folk känner igen.

Biljetter får gärna bokas på förhand och man kan beställa mat i samband med biljettköpet. Efter den cirka två timmar långa konserten med jazztema förflyttar sig musikerna och förhoppningsvis publiken till grannhuset Socis där det blir mat och jam session.

Denna del av festivalen är samtidigt den årliga träffen för det inofficiella sällskapet Song Society som grundades i Pargas 2008 med bland andra Henrik Grönroos, Disa Kneck-Möller och Johansson som initiativtagare.

– Song Society är en öppen grupp för proffs- och amatörmusiker och musikintresserad publik som vill ha det kul tillsammans. Vi träffas ungefär en gång om året för att äta gott, musicera och ha kul, säger Johansson.

Två kvinnor och en man i foajé.Kristoffer Nöjd
Sini Sipiläinen, Catarina Johansson och Sepi Sundman tror att ett jazzevenemang sitter bra i Karis kulturutbud.

Att festivalen ordnas just i Raseborg och Karis har med Johanssons bakgrund att göra. Hon kommer från en musikerfamilj och hennes far Hans ”Hasse” Ahlstrand komponerar fortfarande. Johansson bor själv i Ekenäs men har tidigare bott i bland annat Pargas och Nagu.

– Jag ville göra en kombination av Åbo och Raseborg. Det är också viktigt att någon tar initiativet till Song Societys träffar.

Att estraden blev biograf Pallas beror på att företagaren Sini Sipiläinen var tillmötesgående. Den nyrenoverade biografen ligger dessutom ett stenkast från tågstationen och granne med matplatsen på Socis.

– Vi har inte hunnit ha så många musikevenemang här ännu. Vi vill inte konkurrera med alla andra fina konsertplatser. Men just en jazzfestival tycker jag passar jättebra här – speciellt då det är lite lugnare på filmfronten, säger Sipiläinen.

I augusti ordnas en annan jazzfestival i Raseborg, Razzborg, vid Raseborgs slottsruiner.

– Vi har redan talat om att slå ihop evenemangen. Kanske nästa år, säger Johansson.

För även om det både är roligt och stressigt att ordna en festival hoppas Johansson den blir en återkommande grej.

– Det skulle vara jättetrevligt. Men det skulle vara roligt att ordna det i någon förenings regi. Det är lättare och ger mer möjligheter.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter