Förflytta dig till innehållet

Ny forskningsmetod ger tillförlitliga fakta om snömängder

Snötäckta granar.

Snövolymerna har inte minskat på det norra halvklotet de senaste 40 åren. Snötäckets geografiska utbredning har däremot minskat drastiskt under samma tidsperiod, visar en ny forskningsrapport. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT


Finländska forskare vid Meteorologiska institutet har lyckats utveckla en forskningsmetod som möjliggör tillförlitliga uppskattningar av de årliga snömängderna på norra halvklotet.

Forskningen bygger på satellitobservationer och mätningar som registrerar förändringar i snötäcket på norra halvklotet åren 1980-2018.
Enligt forskarna har snövolymerna inte minskat i Eurasien och i Nordamerika de senaste 40 åren.
Snötäckets geografiska utbredning har däremot minskat drastiskt under samma tidsperiod, i synnerhet under våren.
— Vi har lyckats förena data om snömängderna från olika observationer och fått en bättre precision i våra uppskattningar. Tidigare var felmarginalen 33 procent, men i vår forskningsmetod har felmarginalen minskat till 7,4 procent, säger forskningsprofessor Jouni Pulliainen i ett pressmeddelande.
Jordklotet i olika färger.

Så har snötäckets geografiska utbredning och tjocklek förändrats de senaste 40 åren. Bild: Meteorologiska institutet


Förskjutningar i snötäckets omfattning påverkar det globala klimatsystemet och tillgången på sötvatten.
Tack vare den nya forskningsmetoden blir det lättare att förutspå snöns inverkan på cirkulationen av koldioxid, metan och vattnets kretslopp.

Snögränsen förskjuts

Kvaliteten på väderleksprognoserna kan förbättras och till exempel utsikterna för översvämningar kan finjusteras med hjälp av de nya analyserna, skriver Meteorologiska institutet.
— Forskningen visar att nederbörden har ökat i de nordliga delarna av det norra halvklotet, i synnerhet i den norra delen av Asien, säger Pulliainen.
I de nordligaste delarna av norra halvklotet kommer nederbörden fortfarande som snö medan vintrarna i till exempel södra Finland blir allt regnigare. Samtidigt krymper snötäcket på de sydligare breddgraderna. Snögränsen har förskjutits tusentals kilometer inom vissa områden, uppger forskarna.
— Snögränsen har förskjutits längre norrut samtidigt som snömängderna på de nordliga breddgraderna har varit större än genomsnittet de senaste åren, säger forskaren Kari Luojus.
Forskningsresultaten publicerades på onsdagen i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter