Förflytta dig till innehållet

Ny fondchef: Kulturfonden ska ta sitt samhällsansvar

Sören Lillkung vill ha ohierarkiskt teamarbete med en dos humor. Foto: Emma Strömberg.


Många känner till Svenska kulturfondens nya vd som sångaren Sören Lillkung.Men han har jobbat inom administration och haft ledarskapsroller inom kultur- och utbildningsinstitutioner i nästan 20 år.
Med det nya uppdraget förflyttar sig Lillkung ännu längre från konstutövare till den som möjliggör konst, kultur och utbildning.
Hur är det steget?
– Jag har egentligen aldrig haft lätt för att uppträda. Det är alltid en prestation i sig och också jag är lite skygg, fast man inte skulle tro det, konstaterar Lillkung.
– När jag har hållit på med musik och scenkonst så länge och fått göra nästan allt jag har drömt om känns det som att jag upprepar mig själv.
Lillkung har redan en längre tid trappat ner på uppträdandena. Han blev rektor för musikinstitutet i Jakobstad år 1999 och har uppskattat att jobba med ledarskap sedan dess.
– Jag tycker nästan mer om att vara körledare än solosångare. Då har man ryggen mot publiken och ska inspirera sångarna, säger Lillkung.
Det är en positiv och inspirerande teamledare han vill vara också i sitt nya jobb på Kulturfonden, körledaren som tar ton och visar riktningen, och har roligt med teamet.
– Jag är i själen väldigt positiv och glad. Det ska man få vara utan att förfalla till naivitet. Vi lever i en otroligt pressad tid med tanke på det svenska i Finland, säger Lillkung och tillägger:
– Tidsandan är rent ut sagt obehaglig, där inte bara svenskan utan allt som avviker från majoritetskulturen ses som störande element.
Svenska kulturfonden har de senaste åren haft en uttalad linje att stöda verksamhet som främjar mångkultur. Den linjen kommer Lillkung att fortsätta på.
– Min önskan är att vi blir ännu bättre på att integrera på svenska. Att vi skulle ha så bra skolor att nyfinländare och finskspråkiga vill gå i dem. Min egen tvåspråkiga dotter går i Cygnaeusskolan och skolan är så bra att vi inte har någon orsak att klaga.
– Det är de tvåspråkiga som kommer att föra svenskan vidare eftersom de enspråkigt svenska blir färre, konstaterar Lillkung.
Han ser också att alla de finlandssvenskar som flyttat ut i världen är en resurs att ta vara på.
När det gäller att bevara svenskan i Finland under en tid då språkminoriteten hotas från många håll tar han tydligt ställning för att Kulturfonden ska ta ett samhällsansvar för att också stöda offentliga institutioner om det krävs för att bevara dem.
– Vi kan inte bara titta på i fonden utan bör också vara proaktiva och gå in och stöda de finlandssvenska institutioner som blir hotade när offentliga medel för svensk verksamhet skärs ner.
De finlandssvenska fondernas roll gentemot den offentliga sektorn har diskuterats de senaste åren. Vissa har befarat att det leder det till ett sluttande plan om fonderna börjar stöda verksamhet som egentligen borde finansieras med offentliga medel med hänvisning till rätten till svenskspråkig service.
– Balansen är hårfin, men vi måste ta ett aktivt grepp för att bevara institutionerna för framtiden när de är hotade. Vi ska inte ta över det offentliga utan stöda så att de svenska enheterna uppvisar kvalitet som det tvåspråkiga Finland inte klarar sig utan, säger Lillkung.
Lillkung beskriver gångbara konstnärliga uttryck på två axlar: en för genuinitet och en för kvalitet.
– Om jag är riktigt genuin kan det egentligen vara ganska dåligt det jag gör, men folk tar det ändå till sig. Ta M. A. Numminen, genuin i sig trots det icke-normativa hantverket. Och så kan någon vara enormt skicklig men total kopiator och ändå nå fram. Men när det både är genuint och kvalitativt då är det konst och då kan vi bli berörda på djupet och till och med förändras. Allt det här ska få finnas och få sitt stöd. Det handlar om positiv energi, inte elitism.
Alla ska ha rätt till utbildning och kultur slår Lillkung också fast, och Kulturfonden bör få upp ögonen för de som fallit vid sidan av.
– Vi har speciellt pojkar i ung ålder som har svårt att hitta vad de ska göra. Där får vi tänka till om vilka stödåtgärder vi skulle kunna införa för att samla upp den här gruppen. Det är en stor och viktig utmaning. Gör vi så är vi.

Sören Lillkung
Aktuell som: nyvald vd för Svenska kulturfonden. Tillträder i maj 2018.
Född: 1962.
Bor: Port Arthur, Åbo. Uppvuxen i Jakobstad.
Familj: tidigare frun Majvor Grönroos och deras tre barn Erik Herman, 27 år, Anna, 25 år och Emil 21 år. Dottern Alma som fyller 10 år med sambon Riikka Sirén och bonusbarnen Aliisa och Topias, 24 och 22 år.
Utbildning: politices magister med offentlig förvaltning som huvudämne vid Åbo Akademi, diplom- & operasångare och musikmagister från Sibelius-Akademin.
Jobb: frilanssångare och körledare från 1987, sånglärare på Teaterhögskolan 1989–2006, rektor för musikinstitutet i Jakobstad 1999–2004, musikchef för Musikhuset i Jakobstad till 2009 och därefter projektombud på Svenska kulturfonden, enhetschef för Novias kulturenhet i Jakobstad sedan 2012.
Senaste konstupplevelse: ”Okänd soldat” på bio.
Motto: En för alla, alla för en.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter