Ny expo om sjömän i kris och krig – en del av Raumomuseets intäkter går till att hjälpa ukrainska sjömän
Sjöfartsmuseet i Raumo öppnade på lördagen en utställning som handlar om de risker som sjöfarare utsätts för.
– Nu är det svårt att tänka sig att de första idéerna om utställningen kläcktes redan före coronapandemin och kriget i Ukraina. Det källor som vi har studerat tyder ändå på att faror och exceptionella omständigheter alltid har varit de samma, säger museichef Anna Meronen i museets pressmeddelande.
Expon utgår från sjöfarares personliga erfarenheter av bland annat världskrig, naturkatastrofer och coronapandemin. Ett annat tema är att belysa sjöfartens betydelse för försörjningsberedskapen, något som lätt glöms bort då man befinner sig på landbacken.

En av de mer extrema berättelserna är det som Kalervo Virtanen var med om. Som sjuttonårig gick han till sjöss, 1937, Under andra världskriget var han sjöman på fartyg mellan Storbritannien och Nordamerika, ett hav där tyska ubåtar och fartyg utgjorde ett konstant hot.
När Storbritannien förklarade krig mot Finland 1941 internerades Virtanen på Isle of Man, i Irländska sjön. Han frigavs ändå 1942, då han mönstrade på ett brittiskt fartyg. 1943 steg han i land i USA och ryckte in i den amerikanska armén och skickades med ett Seabees-ingenjörsförband för att bygga flygplatser på Stillahavsöar.
Efter kriget arbetade Virtanen igen som sjöman och återvände till Finland 1952.

Sjöfartsmuseet uppmärksammar också flyktingar och migranter som riskerar sina liv för att nå säkerhet i Europa. Det sker med flytvästar som har använts av människor som korsat Medelhavet.
Flytvästarna kom till Finland med bevakningsfartyget Merikarhu. Merikarhu deltog i flera räddningsoperationer på Medelhavet för några år sedan.
Scenografen Teemu Loikas har svarat för planeringen av flytvästhelheten och hela utställningen. Loikas har tidigare arbetat för teatrar och det här var hans första expo.
Vill stöda ukrainska sjömän
Det finns ungefär 76 000 ukrainare som arbetar på fartyg, också på sådana som trafikerar Finland. De utgör 4 procent av alla som arbetar till sjöss. Många av dem kan nu inte hjälpa sina familjer eller närstående.
– Deras situation påminner om de finländska sjömännens under andra världskriget. Vi beslöt därför att 10 procent av biljettintäkterna under utställningens första månad går till Finlands Sjömanskyrka, till det arbete som görs i de finska hamnarna, för ukrainska sjömän, säger Meronen.
Utställningen pågår till december 2023. Museet finns på Kalliokatu 34, en halv kilometer västerut från trästadsdelen Gamla Raumo. Fler detaljer hittas på museets sajt.
Öppettider
Fram till slutet av april är sjöfartsmuseet öppet endast på lördagar klockan 11–17.
Från den 2 maj till den 3 juni är museet öppet också tisdag-fredag klockan 12–16.
Under sommaren (fram till den 15.8) håller museet öppet alla dagar, men på midsommarhelgen är det stängt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.