Ny enkät slår larm – unga missnöjda med livet under coronakrisen

Coronaepidemin har slagit hårt mot finländska unga. Enligt en ny enkät har andelen unga som är nöjda med livet sjunkit drastiskt.
Unga i åldern 15-25 ger nu det genomsnittliga skolbetyget 8 på sitt välbefinnande medan betyget i den förra barometern var 8,5. Det här är det sämsta betyget sedan 1997, skriver Finska ungdomsforskningssällskapet.
Enkäten pejlar stämningarna under det första halvåret av coronakrisen. Forskarna har mätt hur nöjda de unga är med livet och hur de ser på sitt eget välbefinnande. I synnerhet unga pojkar som talar ett annat modersmål än finska och svenska mår nu sämre än tidigare.
”Vi noterar ingen växande polarisering mellan mindre bemedlade och välbeställda. Nöjdheten med livet har sjunkit i bägge kategorier”, säger statistiker Sami Myllyniemi på Finska ungdomsforskningssällskapet.
Restriktionerna har stor inverkan
Analysen visar att flickor, mindre bemedlade, högskolestuderande, arbetslösa och ensamboende i åldern 15-25 är de som är mest missnöjda med livet under coronakrisen.
De som är nöjdast med livet är pojkar, välbeställda, grundskoleelever, unga som bor med sina bägge vårdnadshavare och hör till åldersgruppen 12-14.
De ungas inställning till restriktionerna och till exempel distansundervisningen har en stor inverkan på det egna välbefinnandet.
De som upplever att restriktionerna är störande är i regel mer missnöjda med livet än de unga som inte ser restriktionerna som en så stor sak.
”Ett förvånande resultat är att avbrotten i hobbyverksamheten inte har haft en så stor inverkan på de ungas livskvalitet. Vårt material har å andra sidan samlats in under början av hösten då restriktionerna inte var lika tuffa”, säger forskaren Jenni Lahtinen på Finska ungdomsforskningssällskapet.
Forskarna är inte speciellt förvånade över enkätens resultat eftersom man inte kan leva ett fullödigt liv på distans, skriver de.
Forskningsrapporten ingår i en artikelserie med rubriken ”Undantagsförhållanden”. Projektet bygger på sammanlagt 1 001 telefonintervjuer med unga i åldern 12-25. Intervjuerna gjordes under hösten i fjol.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.