Ny enhet i Pargas ska koordinera svenska korttidsvården för äldre inom Varha – rehabilitering är nyckeln

– Det är bra för Pargasborna att äldres vårdbehov nu kan utredas på svenska på den nya enheten för rehabiliterande korttidsvård som finns i Pargas sedan början av maj, säger Elina Harikkala .
Hon är servicechef för rehabiliterings- och bedömningstjänster för äldre inom Egentliga Finlands välfärdsområde, Varha.
Rehabiliterande korttidsvård
Det är alltså det som tidigare var den geriatriska avdelningen i Pargas som nu har blivit en ny enhet, där äldre kan få rehabiliterande korttidsvård och utredning av vårdbehovet på svenska. Något liknande på svenska finns inte inom välfärdsområdet på annat håll.
Tanken är att koncentrera den här verksamheten för alla svenskspråkiga klienter inom Varha till enheten i Pargas.
Betyder det att också svenskspråkiga äldre på Kimitoön och i Åbo kan skickas till Pargas för utredning?
– Jo, om personen vill och om platserna räcker till. Samtidigt är det inte ändamålsenligt att flytta människor långa vägar för en kort tid, säger Harikkala.
I stället för sjukhusvård, då sådan inte längre behövs
Ingen kommer att skickas till Pargas mot sin vilja. Motsvarande utredning och rehabilitering kan fås också till exempel i Åbo eller i S:t Karins, men där kan Varha inte garantera att den kan ordnas på svenska. För svensk service är det Pargas som gäller.
– Det borde vara attraktivt att bli erbjuden rehabiliterande korttidsvård i stället för att ligga passivt på sjukhus, då sjukhusvård inte längre behövs, säger hon.
Goda erfarenheter från Nystad
Harikkala har i många år varit med och byggt upp den här typen av rehabiliterande korttidsvård för äldre i Nystad.
Korttidsplatserna ska också användas så att anhörigvårdare får den lagstadgade ledighet som de har rätt till.
18 platser ska vikas för korttidsvård, medan åtta platser ska användas för att utreda personens vårdbehov.
Om sammanlagt 26 platser räcker är för tidigt att säga.
– Det vet vi inte ännu eftersom den här typen av verksamhet inte ens har funnits i Pargas tidigare, säger Harikkala.
För tillfället är sammanlagt 15 platser i bruk i Pargas, eftersom sommaren är utmanande på vikariefronten. Genom att minska antalet platser sommartid löser man personalekvationen.
Fokus på rehabilitering
Nyckelordet är rehabilitering. En äldre person som inte längre behöver sjukhusvård ska kunna vistas på enheten till exempel en eller två veckor, i stället för att han eller hon direkt skickas till ett serviceboende med omsorg dygnet runt eller till otrygghet i eget hem.
– På det sättet kan den äldre återhämta sig utan brådska i stället för att det fattas förhastade vårdbeslut. Medan det fortsatta vårdbehovet utreds är det samtidigt viktigt med rehabilitering.
Inte för minnessjuka
Också äldre som har bott hemma med hemvård, men vars funktionsförmåga har försämrats tillfälligt efter till exempel en infektion, kan ha nytta av en tid på en rehabiliterande korttidsenhet.
– Men om personen är minnessjuk hjälper inte rehabilitering och i så fall är den här enheten fel ställe, säger Harikkala.
Inom Varha är målet att det år 2026 sammanlagt ska finnas 200 platser för rehabiliterande korttidsvård på olika håll i välfärdsområdet.
När jag gick i pension våren 2018 hade vi på Malmkulla exakt denna verksamhet. Enheten hette ”Slussen” och man rehabiliterade äldre för att de skulle kunna flytta hem och planerade vidare vård åt dem som behövde ett boende i framtiden. Vi anställde en fysioterapeut tillsammans med äldreomsorgen( 50%+50%) och hade en socionom/närvårdare anställd som arbetade i teamet. Den geriatriska poliklinikin invid kompletterade verksamheten och gjorde utredningar på hemmaboende äldre . Det teamet bestod av en gemensam läkare, en hälsovårdare och minnesskötare.
Så verksamheten har funnits redan tidigare men i mindre skala, anpassad för Pargas behov. Men vad hände med Slussen?