Förflytta dig till innehållet

Ny bok presenterar speciella åbolänningar – läs om Tjock Sara, Brunskärs-Maja och Sirnäs trollgubben

Emilia Örnmark
bok "Åboländska porträtt"
Åboländska porträtt får man tag på till exempel vid museerna.

Bruksbarnmorskan, Sirnäs trollgubben, Brunskärs-Maja, Rika-Mor och bordellmamman Tjock Sara – det här är bara några av de åboländska personligheter som presenteras i en nyutkommen bok.

Boken kommer från Pargas hembygdsmuseum och Sagalunds museum och heter ”Åboländska porträtt – en brokig skara personligheter ur Åbolands historia”. Den bjuder på en brokig bild av historiska åbolänningar från 1500-talet ända till 1990-talet.

I boken finns nästan 80 personer presenterade, som kan placeras i de gamla kommundelarna i Kimitoön och Pargas.

– Det handlar inte bara om bönder, fiskare och sjömän, utan om allt möjligt folk – också till exempel arkitekter och konstnärer, säger Sagalunds museichef John Björkman.

man med en bok vid ett gammalt litet husEmilia Örnmark
John Björkman med den nya boken. I den här bastun från 1927 (flyttad till Sagalund på senare tid) rökte Bofallsmor både egenhändigt slaktade produkter och andras, som hon sålde som delikatesser på Dalsbruks torg.

Syftet är att ge ett så brett och mångsidigt perspektiv som möjligt till hurdana personer som levt och verkat i Åboland.

Boken handlar om allt från infödda ortsbor som Walter Johansson, som ivrigt musealiserade både föremål och byggnader i Pargas eller Brunskärs-Maja (Brunskär finns i Korpo) till inflyttare som den ingermanländske flyktingen Fjokla Filipova eller hertig Johans hovstenhuggare Antonius Timmerman.

Bland de specialiserade yrkena kan nämnas fotografen Matilda Skogborg i Dalsbruk eller träsnidaren August Österlund, men också de för skärgården typiska mångsysslarna har fått plats. Här kan nämnas Anders Andersson Valdo från Iniö eller Markomby-Ida som var känd för både sitt tapetserande som för sina pannkakor.

John Hollsten var pionjär inom jordstrålningskunskap

John Björkmans personliga favorit bland personligheterna i boken är John Hollsten (född 1926, hemma från Dragsfjärd). Han är känd som pionjär inom jordstrålningskunskapen och bedrev i många år forskning om strålningens inverkan på människor, växter och djur.

Jordstrålningens inverkan på människors välmående gjorde Hollsten efterfrågad och till följd av det anlitades han i bygderna för att hjälpa folk att avstråla sina hem genom att placera ut metallföremål.

Också Thyra Lindholm lyfter Björkman gärna fram – en person som starkt påverkar andra åbolänningar. Denna hushållslärare vid Vrethalla skola i Kimito, där hon 1920 började ordna väckelsemöten i skolans lokaler. Som följd av det sades hyresavtalet upp och Thyra flyttade hem, tillbaka till Norrskata, där hon började verka som förgrundsgestalt för den andliga väckelsen.

Långt bokprojekt

Bokprojektet har pågått i flera år. Det startades av Anne Bergström vid Pargas hembygdsmuseum och dåvarande museichef Li Näse i Sagalund. Björkman har jobbat med projektet sedan han tillträdde, hösten 2020.

Också Fredrika Henriksson vid Sagalunds museum ingår i arbetsgruppen.

Boken är publicerad med stöd från Åbolands svenska kulturfond. Boken får man tag i främst vid museerna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter