Förflytta dig till innehållet

Nu vill alla odla egna grönsaker — tidig vår, coronaläget och Sveriges teve inspirerar

kvinna utanför trädgårdsaffär

Angela Öhman vid Garden Center i Pargas. Foto: Carina Holm


Våren har varit bråd för Angela Öhman, trädgårdsmästare och företagare vid trädgårdsaffären Garden Center i Pargas.
– Sättpotatisen tog slut i början av april och tomatfröna har också haft strykande åtgång. Också andra grönsaksfrön går åt betydligt mer än tidigare. Tydligen ska alla odla sina egna grönsaker nu.
Det kan delvis bero på att våren har kommit tidigt, eftersom det inte var någon vinter att tala om.
– Många har säkert också insett att de kommer att vara hemma i sin trädgård på ett annat sätt än tidigare i år, och har mera tid att pyssla i den, säger hon.
Också jordgubbsplantor och bärbuskar går åt mer än tidigare vårar.
plantor av bärbuskar

Många har planterat egna bärbuskar den här våren. Foto: Carina Holm

Inspiration av svenska teveprogram

Att det just nu verkar vara så populärt att odla egen mat i egen trädgård kommer också från de populära svenska teveprogrammen, där man både odlar själv och tar tillvara skörden på olika sätt.
Öhman nämner Sara Bäckmo, Trädgårdstider och Mandelmanns gård som exempel på möjliga inspirationskällor.
– Tankar om självhushållning har nått också hit. Det är många som vill ha närodlat och veta vad de äter, säger hon.
Det gäller speciellt bland yngre. Äldre har alltid odlat till exempel egna bönor eller egen dill och persilja, som de har klippt och fryst in för att använda på vintern.
– Många yngre har börjat med att odla egen chili som var populärt för några år sedan. Det finns många olika chilisorter att experimentera med. Nu har de övergått till att också odla tomater, gurka och andra grönsaker.

Bär, örter och lök

Att frysa in egna bär är också allt populärare bland yngre. Med matlagningen från den egna trädgården kommer också intresset för att odla egen lök och örter.
Hon förstår också varför många vill odla sina egna grönsaker den här våren när allt har vänts upp och ner på grund av coronaviruset.
– Den mentala biten är viktig. Du blir glad, fastän det skulle vara hur eländigt som helst, när du har petat ner några frön i jorden och de börjar gro och det plötsligt kommer upp två små blad.
Samtidigt sitter många framför en skärm hela dagen.
– Då ser du inte resultatet på samma sätt som om du petar i myllan och rensar ogräs.
Tomater verkar vara speciellt eftertraktade den här våren. Öhman har sålt mycket frön till utomhustomater, som inte behöver odlas i växthus, och lägre sorter som busktomater.
Också intresset för fruktträd har vuxit.
– Nu köper kunderna sena äppelsorter som Åkerö och Antonovka, trots att man tidigare har tyckt att det är så mycket jobb med vinteräppel som ska lagras och putsas. Men nu efterfrågas sådana sorter igen och människor vill laga saft och sylta.

hylla med fröpåsar

Grönsaksfrön har sålt bra i år. Foto: Carina Holm


Äldre beställer frön per telefon
Äldre kunder som inte kan komma till butiken beställer frön hem per telefon.
En dag har Öhman kört ut mylla, fröpåsar, plantor och narcisser till nästan tio olika ställen.
– Det blir långa dagar, men på måndagar kör jag inte, för då har jag zumba på distans, säger hon.
Angela Öhman har varit trädgårdsmästare och privatföretagare i trettio år och hade tänkt fira, men lägger på grund av nuläget festplanerna på is tills vidare.

”Hur ser mangold ut?”

– Jag minns en gång för länge sedan när mangold var årets grönsak. En man som hade bott i höghus i Åbo hela sitt liv köpte ett egnahemshus med gård i Pargas. Han började med att odla mangold. Han kom med hela handen full med blad och frågade: nå, vilket av dem är nu den där mangolden då? Han är numera en riktigt bra odlare, som bland annat odlar tomater i växthus.
Hennes hälsning till den som vill börja odla är att växter behöver någorlunda bra jord, näring, vatten och solljus.
– Det är ingen raketvetenskap men växter behöver vatten och näring, en del mer än andra, andra mindre. Det är där det blir knepigt. Men att odla sallad är nästan idiotsäkert, även om man kan få problem med ohyra som försöker äta upp bladen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter