Nu vill alla köpa solpaneler – samtidigt ökar klagomålen över suspekta försäljare kraftigt

Det är bråda tider för Jonne Holmberg, vd för SW Energia i S:t Karins. Företaget säljer och installerar solpaneler, främst i Åboregionen och skärgården, men också i Helsingforstrakten. När vi ses för en intervju sitter Holmberg i telefon och diskuterar med en kund.
– Det händer mycket just nu och solen skiner på solpanelsbranschen. Vi har 30–35 kunder i kö som väntar på att få sina paneler installerade och vi gör dagliga affärer. Fram tills augusti hade vi redan flera beställningar än under hela fjolåret.
Samma erfarenhet har Esa Areva, styrelseordförande för Solar Finland som har sitt högkvarter och en stor solpanelsfabrik i Nokias tidigare huvudkontor i Salo.
– Man märker att det är kris och efterfrågan på solpaneler har ökat kraftigt. Prognoserna tyder på att försäljningen av paneler i år kommer att vara fyra gånger större än i fjol.

Det osäkra världsläget och den hotande energikrisen har satt hela den globala solpanelsmarknaden i gungning. Tillverkarna jobbar för högtryck för att kunna svara på den ökande efterfrågan, men det är svårt att hänga med.
Holmberg räknar ändå med att få en panelleverans till S:t Karins på cirka tre till fem veckor om beställningen görs i dag.
Ett större problem är att det råder brist på vissa komponenter, i synnerhet inverterar och installationstillbehör.
– Vi hade inte väntat oss att efterfrågan skulle bli så här stor och därför har det varit svårt att få vissa delar. Men vi har varit så länge i branschen att vi har goda kontakter runt om i Europa, är en vara slutsåld hos en leverantör, hittar vi en annan.

Det är förstås svårt att veta hur marknadsläget ser ut om några månader, men om man gör en beställning nu får man nytta av sina paneler i vår eller senast i sommar.
– Det lönar sig att vara ute i god tid. I november, december och januari ger solpanelerna inte så mycket energi, men från och med februari ändrar det. Man kan lätt täcka en fjärdedel av energiförbrukningen med solenergi, säger Holmberg.
Genom att investera i solpaneler sparar man inte bara på elkostnaderna, man höjer också fastighetens värde, säger Holmberg.
– Du får ett betydligt bättre pris då du säljer ett hus med solpaneler.
Klar ökning av reklamationer till Konkurrens- och konsumentverket
Den överhettade marknaden har också lett till en del oönskade sidofenomen. Aggressiva dörr till dörr-försäljare kan komma på besök och sälja solpaneler till kraftiga överpriser och aningslösa kunder kanske beställer varor från suspekta nätbutiker, säger Areva på Solar Finland.
– Då de seriösa företagens produkter är slut köper man vad som helst som finns till salu, allting duger då man har bråttom och oroar sig för de höga elpriserna. Men det kan bli en dyr affär och man blir lätt besviken. Det finns piratkopior av invertrar som kan förorsaka eldsvådor eller elfel och som inte har några garantier.
På Konkurrens- och konsumentverket KKV har specialsakkunniga Henrik Sillanpää märkt en klar ökning av reklamationer som gäller försäljning av solpaneler.
Fram tills den 5 september har verket tagit emot 141 anmälningar som har med solpaneler att göra. 62 av dem gäller hemförsäljning.
Motsvarande siffror under hela fjolåret var 145/78.
– Vid dörr till dörr-försäljning är det vanligt att äldre personer har känt sig pressade att göra en affär och ofta är det någons barn eller barnbarn som kontaktar oss.
– Försäljarna kan vara aggressiva och säga att erbjudandet gäller endast i dag, och då kan det vara svårt att tacka nej, men man borde alltid i alla fall få sova på saken.
När marknaden är överhettad och det görs flera affärer ökar också tvisterna.
Henrik Sillanpää KKV
Jonne Holmberg på SW Energia känner till problemet.
– Det är hemskt med försäljare som sätter sig köket och inte går därifrån förrän kunden har godkänt affären. Deras produkter kan dessutom vara dubbelt så dyra som de som vi säljer.
Det händer också att panelerna inte ger den effekt som har utlovats och att de inte hållit för de finländska vinterförhållandena med snö och is.
Nu när efterfrågan är stor och det råder brist på komponenter är det också vanligt att leveranserna blir försenade, säger Henrik Sillanpää på KKV.
– När marknaden är överhettad och det görs flera affärer ökar också tvisterna.
Vad ska man tänka på som konsument?
– Vid dörr till dörr-försäljning har man 14 dagars ångerrätt. Har tiden gått ut eller om panelerna inte fungerar som de ska, kan man göra en reklamation direkt till försäljaren.
– Man borde också alltid ta sig tid att begära in flera offerter och kartlägga sina egna behov och fundera på hurudana solpaneler som passar ens hushåll bäst. Viktigast är att inte att fatta förhastade beslut.
Läs här Konkurrens- och konsumentverkets tips på hur du skyddar dig mot aggressiv hemförsäljning.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.