Nu vänder det för Tallink – koncernen visar positivt delårsresultat

Tallinks beslut att charta ut flera av sina fartyg har visat sig vara en bra affär. Trots att antalet passagerare under årets andra kvartal minskade med 0,7 procent jämfört med motsvarande tid i fjol och fraktvolymerna med 22 procent gör koncernen en nettovinst på drygt 33 miljoner euro.
År 2022 gjorde man en förlust på nästan 700 000 euro under tiden 1.4–30.6.
Omsättningen uppgick till 229,7 miljoner euro vilket är 11,5 procent mer än i fjol.
Det starka resultatet för årets andra kvartal innebär att bolaget har levererat ett lönsamt första halvår för första gången sedan år 2015.
– Resultatet för det första halvåret är ett bevis på att vi har fattat rätt beslut under de senaste åren, bland annat vad gäller utchartringen av vissa av våra fartyg. Vår nuvarande strategi, att trafikera våra reguljära rutter med det mest optimala antalet fartyg och chartra ut övriga fartyg, hjälper oss på vår väg mot återhämtning, säger Tallink Groups vd Paavo Nõgene i ett pressmeddelande.
Betalar av skulder och fortsätter med samma affärsmodell
Det totala antalet passagerare som reste med bolagets sju passagerarfartyg i reguljär trafik under årets första sex månader var 2 590 858, vilket är 14 procent mer än under det första halvåret 2022.
Antalet fraktenheter minskade med 18,6 procent jämfört med samma period i fjol. Förutom färre fartyg i reguljär trafik 2023 på grund av ett flertal charteravtal, har bolaget i år ett lastfartyg mindre i trafik då fartyget Sea Wind såldes i fjol våras.
Koncernens fokus ligger nu på att bibehålla lönsamheten under de kommande två kvartalen 2023, samtidigt som vi fortsätter att betala av våra skulder som ackumulerats under de senaste årens kriser, säger vd Paavo Nõgene i pressmeddelandet.
– Den kortsiktiga planen är att fortsätta arbeta utifrån samma affärsmodell som de senaste åren, med en blandning av reguljär trafik och charteravtal, tills efterfrågan på våra nuvarande linjer eller någon annanstans ökar och därmed motiverar en utökad kapacitet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.