Nu tas olika åtgärder för att spara på el – företag väljer att justera skärmstyrkan på utereklamer för att minska förbrukningen

Stora lysande reklamskärmar som finns runtom i städer, längs vägar och på byggnadsfasader drar en hel del el.
Hemelektronikkedjan Gigantti och Medialiiga, som är specialiserad på digital utomhusreklam, har därför valt att skruva ner ljusstyrkan på reklamskärmar på 16 orter under december och januari för att spara på el och kostnader.
Gigantti testade under hösten tillsammans med experter hur stor effekt på elförbrukningen det har att minska på ljusstyrkan. Det visade sig att en 20 procent mörkare reklam kan spara upp till 14 procent el.
Följer rekommendation
Suomen Ulkomainosliitto har rekommenderat en justering av skärmstyrkan för att spara el under energikrisen, och därifrån föddes också idén till den pågående sparkampanjen som inleddes i fredags.
— Medialiiga använder modern teknik i sina reklamskyltar, vilket gör det möjligt att använda innovativa lösningar. Med den här åtgärden vill vi tillsammans med Gigantti visa hur även en enkel kreativ lösning kan påverka på många olika nivåer, säger vd:n Antti Vääri.
Tekniken för stora LED-reklamskyltar kan jämföras med OLED-skärmar, där bilden bildas av en serie enskilda LED-lampor. Ju färre LED-lampor som är tända, desto mindre el förbrukar reklamytan.
— Större delen av den bild som visas på skärmens yta är helt svart, så LED-lamporna i de svarta områdena lyser inte alls under visningen av reklamen. Det kan jämföras med att stänga av skärmen helt och hållet i de svarta områdena, förklarar Samuel Räikkönen, Senior Creative på brändföretaget SEK, som deltog i utformningen av kampanjen.
Reklamskärmarna är mörkare under nattetid och vardagsmorgnar och -kvällar då elnätverket är mest belastat.
Kampanjen gäller i Åbo, S:t Karins, Salo, Reso, Somero, Akaa, Forssa, Hyvinge, Imatra, Villmanstrand, S:t Michel, Nokia, Birkala, Björneborg, Tammerfors, och Ulvsby.
Att justera ljusstyrkan är en del av en större helhet där man söker olika lösningar för att spara el.
Vart har diskussionen om att butikerna borde hålla stängt någon timme försvunnit?
De flesta man pratar med nuförtiden tycker att butikerna (speciellt mataffärerna/marketar) kunde stänga mycket tidigare på vardagar och förkorta öppethållningstiden rejält på söndag eller t.o.m. ha stängt. Juldagen borde affärerna absolut vara stängda. Alla ska dra sitt strå till stacken.
Hur mycket el drar färjorna mellan Nagu och Pargas och från början av nästa år färjan mellan Nagu och Korpo. Högsar-färjan gick tack och lov tillbaka från el.
Det går nog att minska på gatubelysningen också. En timme bort för tidpunkten vid tändning och en timme kortare vid stängning. Varannan lampa kunde avkopplas och många kan helt släckas.
Det här var en beprövad metod under 70-talets energikris. Dessa åtgärder övervakades dessutom. Det finns otaliga inbesparingsmetoder. Offentliga instanser borde vara de som visar vägen. El. räkningen kommer nog sedan att få inbesparingar verkställda i de privata hushållen. Men ramaskri blir det och politisk populism kommer att florera. Vi har ju riksdagsval snart.
Håller helt med Göran Ingemar Backman – släck reklamskärmarna helt.
De firmor som har sina reklamer på tavlorna har nog annars stora reklamer i de stora dagstidningarna osv.
Dra ert ”stora strå” till stacken och spara maximalt på EL-konsumtionen.
Varje liten inbesparing gör att EL-förbrukningen minskar och risken för EL-avbrott för gemene man minskar.
Varför inte släcka skärmarna helt? Då skulle besparingen bli ännu större.