Nu tar spårvagnskampen fart – jämn kamp i stadsstyrelsen i Åbo på måndag

I stadsmiljönämnden i tisdags krävdes det femton omröstningar innan politikerna kunde fatta beslut om att den nya generalplanen skulle gå vidare till stadsstyrelsen.
En knäckfråga är om det ska finnas möjlighet att dra spårvagnsskenor framför domkyrkan eller inte.
Generalplanen drar upp de stora utvecklingslinjerna för Åbo till år 2029.
Kvalitetskorridor eller inte?
Frågan nu är om det ska finnas en så kallad kvalitetskorridor för kollektivtrafiken utmärkt mellan domkyrkan och Braheskvären, eller inte. I praktiken betyder korridormärkningen att det skulle vara möjligt att dra spårvagnsskenor här.
ÅU frågade politikerna i stadsstyrelsen vad de tycker inför måndagens möte. Fem vill ha kvar möjligheten till skenor, fyra vill stryka dem och fyra svarade inte.
Håll var olika alternativ
Sini Ruohonen från stadens största parti Samlingspartiet anser att generalplanen ska vara möjliggörande.
– Därför är det bra att i det här skedet hålla kvar olika ruttalternativ för spårvagnen i planen, inklusive framför domkyrkan. Sedan är det en annan sak vad vi beslutar efter att vi eventuellt går in för en spårvagnslösning.

Hon betonar att beslutet om spårvagn eller inte fattas när utredningarna är klara och staden vet om man får statsstöd eller inte.
– Jag slår inte fast min egen uppfattning om spårvagnen förrän det finns tillräckligt med information.
Hellre hjul än skenor
Hennes partikamrat, biträdande borgmästare Heikki Pälve tycker att kollektivtrafiken borde åka på hjul vid domkyrkan i stället för på skenor.

– Jag är öppen till frågan om spårvagnen, men bekymrar mig för kostnaderna. Jag har inte fattat något definitivt beslut.
Nej till skenor
SDP:s veteran politiker Jarmo Rosenlöf vill inte ha spårvagnsskenor vid domkyrkan.
– Domkyrkan är en historiskt värdefull plats. Därför borde man inte styra mer trafik till dess närhet. Jag har varit emot spårvagnen redan i åratal.
Han anser att elbussar är ett bra alternativ.

– De blir allt vanligare och har inte förorsakat extra kostnader för Åbo eller kranskommunerna.
Han anser också att spårvagnarna, som rymmer fler passagerare, skulle försämra bussarnas turtäthet och minska på antalet busshållplatser, så att avstånden mellan dem skulle bli längre.
”Nej, äntligen är området fredat”
Inte heller SFP:s Ulla Achrén vill ha spårvagnsskenor vid domkyrkan.
– Nej, vi har äntligen fredat området kring domkyrkan från trafik. Jag röstade för en strykning redan i stadsstyrelsen i den tidigare behandlingen.

Vad anser du om spårvagnen i allmänhet?
– En dyr investering. Både dagens teknik och nya tekniker möjliggör smidigare lösningar. Spårvagnens rutter är låsta och går inte att ändra. Åbo är en gammal stad med smala gator och de arkeologiska utgrävningarna blir dyra.
Funkar bra i Florens
VF:s Mirka Muukkonen påpekar att Åbos vänstad Florens har spårvagn, trots att staden är full av kulturhistoriska byggnader.
– Ändå har man lyckats dra skenor där utan att skada eller förstöra de vackra byggnaderna.

VF:s partigrupp har också tidigare varit för märkningen kvalitetskorridor vid domkyrkan.
– Märkningen betyder inte att spårvagnsskenorna byggs, utan det ger en möjlighet att utreda kollektivtrafikens effekter framför domkyrkan. Om man slopar kvalitetskorridorsmärkningen ur generalplanen lönar det sig inte ens att utreda dem.
Hon kommer att ta ställning till själva spårvägen på basis av de officiella utredningarna.
– I princip är jag positiv till alla spårvägsprojekt, också till spårvagnen. Det är framtidens transportsätt i stora stadsregioner.
Inte begränsa något ännu
VF:s Timo Furuholm, som nyss har tagit plats i stadsstyrelsen, vill inte i det här skedet begränsa några spårvagnsrutter.
– Det är klart att platsen vid domkyrkan väcker många berättigade frågor, som det inte ännu finns svar på, men jag vill att de ska utredas.

Furuholm hänvisar till Åbos planer på stor tillväxt och nya bostadsområden som ska byggas.
– En av stadens största utmaningar är att få ett trafiksystem som motsvarar den här tillväxten och förändringen. Det betyder att vi måste fatta beslut om kollektivtrafiklösningar.
Furuholm tycker att spårvagnen är det bästa alternativet för att locka människor att välja kollektivtrafik.
– Man kan fråga efter erfarenheter till exempel från Tammerfors. Varför skulle vi inte lyckas i Åbo på samma sätt som där?
Nej, nej och nej
Sannfinländarnas Juha Anttila har sin åsikt klar.
– Det ska inte finnas spårvagnsskenor vid domkyrkan, så det är berättigat att stryka kvalitetskorridoren. Museiverket har varit av samma åsikt.
Han påpekar att den öppna platsen framför domkyrkan har blivit Åbobornas vardagsrum med sina uteserveringar och alla evenemang.
– Det här skulle man förstöra genom att dra skenor här.

Sannfinländarna har varit och kommer att vara mot att Åbo går in för spårvagn.
– Ingen har vågat tala om vad indexhöjningarna skulle få för betydelse för kostnaderna. Priset var för lågt redan från början.
”Kunde passa bra”
De grönas Konsta Weber däremot tycker att en kvalitetskorridor kunde passa vid domkyrkan.
– På det sättet kunde man freda området i korsningen mellan Tavastgatan och Nylandsgatan för annan kollektivtrafik och bilar.

Han stöder spårvagnstrafik i Åbo.
– Det skulle möjliggöra en rask utveckling i Åbo och på det sättet skapa attraktionskraft och möjligheter för Åbo. Utan spårväg stannar stadens utveckling upp och blir permanent svagare än Tammerfors och huvudstadsregionen.
Utred först, bestäm sen
Partikamraten, De grönas Elina Rantanen håller med.
– Jag tycker att det är bra att bevara märkningen för kvalitetskorridor i generalplanen på samma sätt som andra kollektivtrafikreserveringar. Sedan kan man på basis av utredningar, men inte i förväg, bestämma vad som är genomförbart och fiffigt.

Hon påpekar att den aktuella sträckan utreds som en del av spårvägens planering.
– Det är bra att vänta tills den blir klar innan man slår fast något i generalplanen.
Enligt henne finns det mycket i generalplanen som inte nödvändigtvis kommer att bli av, men som finns med som möjligheter, som man får ta ställning till i ett senare skede.
– Det naturligaste skulle troligtvis vara att dra spårvagnsrutten genom korsningen Tavastgatan–Nylandsvägen. Jag är inte nödvändigtvis för att den dras förbi domkyrkan, men tycker inte att det ska avgöras nu i generalplanen.
Sannfinländarnas Pirjo Niinivirta, SDP:s Mari-Elina Koivusalo och Piia Elo samt borgmästare Minna Arve svarade inte på ÅU:s e-postfrågor.
Inga spårvagnar i Åbo, tack ! Åbo hade spårvagnar, men de togs bort av flera skäl. Spårtrafik är bra på längre sträckor, men inte i en trång stadskärna där den ska samsas med bussar, bilar, fotgängare och olika slags cyklar. Spårtrafik kräver spår och är därför mindre flexibel än t.ex. en buss som enkelt kan ändra sin rutt vid framkomlighetsproblem. En stillastående spårvagn står där den står. Den enda spårvagnen jag kan acceptera i Åbo är glasskiosken på Salutorget.
Kvalitetskorridor? Ungefär som entimmeståget. Man försöker sälja nånting med en fin benämning. Spårväg och spårvagnar framför domkyrkan är ändå just det som det är, även om man kallar det kvalitetskorridor. Nej tack inga spårvagnar där! Kanske inte överhuvudtaget.