Förflytta dig till innehållet

Nu studeras det på distans — "Ärligt talat så är det rätt utmanande"

En ung kvinna sitter vid ett bord framför en dator och ler mot en katt hon håller i famnen.

Trots isoleringen behöver litteraturvetaren Sofia Nordberg inte vara helt ensam då katten Yamaha håller henne sällskap. Foto: Patricia Torvalds.


Den 18 mars övergick Åbo Akademi till distansundervisning för att hindra spridningen av coronaviruset på universitetet.
ÅU träffade tre ÅA-studenter och kollade hur vardagen ser ut då studierna flyttat från föreläsningssalar, bibliotek och studierum till det egna hemmet.
— Ärligt talat så är det rätt utmanande, det har tagit tid att hitta på ett system. Jag har alltid haft svårt att studera på egen hand, säger Rebecca von Martens som studerar litteraturvetenskap för första året.
— Det är svårt, gränsen mellan vad som är fritid och vad som inte är det flyter ihop, säger fjärdeårsstudenten Sofia Nordberg.

Gick tre veckor utan att gå till butiken

Hur mycket man valt att begränsa det sociala livet varierar bland studenterna.

Fredagen den 13 mars hade Robert Lindqvist en kompis över på kaffe, sedan dess har han inte träffat någon.

— Jag har valt att ta det försiktigt. Visst känns det stundvis tråkigt, men jag har talat i telefon med släkt och vänner och läst böcker, studerat och sett på Netflix, så inte går det någon nöd på mig fast jag annars försöker vara ganska social.

Lite träning har Lindqvist, som spelar fotboll i ÅIFK:s herrlag, ändå fått in i programmet.

— Jag har varit ut och joggat men annars hållits inne och tränat för mig själv. I tisdags gick jag till butiken för första gången på nästan tre veckor, det är intressant att se hur långt man kommer med basvaror man kanske inte annars skulle bry sig om.

Robert Lindqvist siktar på att bli klar med sin pro gradu-avhandling i redovisning under våren. Foto: Patricia Torvalds.

Träffar kompisar virtuellt

Också Nordberg har valt att avstå från att träffa folk, i alla fall i det fysiska livet.
— Jag går till butiken då jag måste, kanske en gång på fem dagar, och sen går jag på promenader i bland men om någon kommer emot så går jag över gatan. Jag har heller inte träffat kompisar annat än virtuellt. Det är ganska tungt för jag är väldigt aktiv inom studielivet så det känns konstigt nu då allt det är borta.
Även von Martens undviker restauranger och håller handlandet till ett minimum men hon har ändå valt att fortsätta träffa sina vänner.
— I viss mån måste man kunna umgås bara man inte blir fler än tio personer, och för det mesta blir det på tumanhand eller i grupper på tre.

Viktigt med rutiner och att inte vara för hård med sig själv

Sänka prestationspressen, hålla fast i rutiner och minimera nyhetsintaget är några av strategierna som studenterna tagit till för att bättre orka med den förändrade vardagen.
— Jag har försökt få det att likna min normala vardag så mycket som möjligt, säger Nordberg
Norderg har även aktivt valt att minska på sitt nyhetsintag.
— Jag vet vad jag ska göra för att förbättra situationen och sen behöver jag inte få mig själv att må extra dåligt genom att jag tar in allt hemskt som hänt, motiverar hon.

Trots att distansstudierna tär på krafterna tycker Rebecca von Martens att både regeringen och universitetet gjort rätt i att ta coronaviruset på allvar. Foto: Patricia Torvalds.

”Jag tycker ÅA har gjort ett bra jobb”

Vid Åbo Akademi upplever man att övergången till det nya arbetssättet gått smidigt.
— Distansundervisningen har kommit väl igång. Lärarna hade en vecka tid att förbereda sig och flera hade även från tidigare redan erfarenheter av att jobba med nätkurser. Men det här var en ny situation och jag måste säga att det varit imponerande hur man på så kort tid kunnat mobilisera och skapa all undervisning på nätet, säger Åbo Akademis kommunikationschef Thurid Eriksson.
— Det viktiga är att vi håller igång kärnverksamheten, och i det här fallet undervisningen. Det är av största vikt att den löper och det gör den.
Trots att den nya situationen upplevs som påfrestande får ÅA ros även av studenterna för sitt sätt att hantera coronaviruset.
— Jag tycker ÅA har gjort ett bra jobb, det fungerar så bra som det kan fungera. Och alla föreläsare har varit måna om att få allt funka, säger Nordberg.

Inte bara studierna som påverkas

Utöver att all kontaktundervisning ställts in påverkas studenterna självklart även av de andra förändringarna i samhället.
— Den här osäkerheten stressar många, jag har många kompisar som oroar sig över sina sommarjobb och hur de ska klara ekonomin, säger Nordberg.
Isoleringen av Nyland är även något som berör många studenter och såväl Nordbergs som von Martens familjer bor på andra sidan den tillfälliga gränsen.
— Jag hade tänkt hälsa på min familj över påsken men nu blir det inte av, säger von Martens.
— Då gränserna stängdes kändes det bättre att stanna här, säger Nordberg som vill undvika att smitta äldre släktingar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter