Nu startar Kimito Distilling – två smakproffs vill förfina dryckeskulturen

– Nu är det egentligen bara flaskorna som fattas!
Det säger Jonas Sahlberg från Kimito Brewing om detta moderbolags nysatsning på ett destilleri.
Nu är alla behövliga lov i skick för att man ska få sälja de nya destillerade produkterna.
I trådarna för dotterbolaget Kimito distilling håller Åbobon Tony Myrskylä. Han har såväl nationell som internationell erfarenhet av restaurangbranschen och har bland annat jobbat tre år som kökschef inom Voi Veljet-restaurangerna i Åbo.
Den färskaste raden på cv:n är en utbildning till destillerare.

Här får överbliven öl nytt liv
Vi träffas hos Kimito Brewing, där ett tidigare outnyttjat mindre lagerutrymme nu blivit destilleri.
Destillationsmaskinen puttrar på i hörnet. Här kokar öl – det kan man se genom apparatens runda lilla fönsterlucka.

Ångan från ölen kyls ned och återgår till vätska, men som inte längre är gulbrun, utan helt klar.
Den rinner ned i en hink – det är det här som är spriten, eller ”pontikkan” som det heter på finska.

Det här dröjer ungefär tre timmar. Men efter det här kvarstår ytterligare en destillering. Den produkt man i det här skedet av tillverkningen är nöjd med lagras på tunna.
Destillationsapparaten rymmer 150 liter, av vilket man får cirka 25–30 liter önskad destillerad produkt.

Svinn i fokus
Vi kommer in på det som är en av hörnstenarna i affärsidén – nämligen att utnyttja svinn för sprittillverkningen. För destilleringen utnyttjas öl från bryggeriet som blivit gammal eller som misslyckats.
Men svinntänket sträcker sig längre än så. En orangecello eller limoncello är i idéstadiet, där man kommer att använda sig av de apelsinskal som är restprodukten i den lokala mataffärens juicemaskin.
Vidare funderar man på rom av sockerbetor samt på att använda lokala äpplen av andra klass.
På arbetsbänken intill står en stor låda med tomater av klass två, även de ska få ett nytt liv på flaska. Av tomaterna (inklusive bladen) ska Myrskylä göra en akvavit som lämpar sig till kötträtter.

– Tony har massor av idéer som först låter konstiga. Men han har en otroligt bra smakrepertoar, och en positiv lekfullhet, berömmer Sahlberg sin kompanjon.
Här har vi alltså två killar som är proffs på att smaka och i görningen är en hel rad annorlunda smakkombinationer.
Vill förfina dryckeskulturen
– Jag vill föra spritflaskan till middagsbordet och förfina den kulturen, säger Myrskylä.
Målet är att komma förbi den finländska dryckeskulturen där sprit används för att bli berusad.
– Spriten ska förenas med mat – det handlar om att para ihop smaker, fortsätter Myrskylä.
Ett samarbete var självklart
De två säger att sedan de fördes samman för några år sedan har det varit klart att de kommer att ingå samarbete på ett sätt eller ett annat.
– Nu klaffade tid och plats för oss båda, säger Sahlberg.
Efter Myrskyläs kurser i öl och vin och vidare i destillering kastade Sahlberg ut frågan om ett gemensamt destilleri. Inte mer än två månader passerade tills kompanjonerna rev upp golvet för det blivande destilleriet.
Lite förenklat fungerar samarbetet så att Myrskylä sköter det praktiska i destilleriet medan Sahlberg sköter försäljningen. Deras breda redan existerande branschnätverk gör att starten ses som lättare än att starta upp från noll.
Ginen är först ut, medan whiskyn lagras
Myrskylä är noga med att framhålla att det här inte är enbart ett gindestilleri, även om gin kommer att bli den första produkten som väntas finnas på Alkos hyllor redan innan jul.
– Gin går snabbast, den skapar vi nu. Gin är dessutom en trenddryck. Till en början blir det en husets gin med citrusnyanser och en andra sort som har karaktär av grönt te. Men enbären finns förstås alltid i grunden för gin, säger Myrskylä.
Bland de första produkterna kommer också bland annat en lingonsprit att finnas. Men redan finns också malt för att skapa den första satsen whisky. Det är dock en längre process, eftersom drycken ska lagras i tre år på tunna innan den är klar.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.