Nu står Kimito FBK:s gamla Dodge färdig – efter nästan fyra år och 1500 timmars arbete


Både Per Sundström (t.v.), ledare för Kimito FBK:s veteranavdelning, och Hasse Korsström, vice kårchef, har fixat på brandbilen från början och är mycket nöjda med resultatet. Foto: Adrienne Westerback.
Ett långt men roligt projekt. Så beskriver Per Sundström, ledare för Kimito FBK:s veteranavdelning, jobbet med den gamla brandbilen.
– Det är fråga om 1500 timmar som vi har arbetat med det här så det känns skönt och vi får nog vara nöjda, säger han.
Tillsammans med övriga medlemmar i veteran- och alarmavdelningen har man samlats så gott som varje måndag i närmare fyra års tid för att jobba med upprustningen.
Och visst har det varit mödan värt. Den gamla Dodge Power Wagon-bilen blev klar i våras och har nu inregistrerats igen efter ett stillastående på 33 år.

Efter flera års jobb är den gamla brandbilen vid Kimito FBK som ny. Foto: Adrienne Westerback.
Inga större bekymmer under upprustningen
Brandbilen kom till Kimito brandstation från ett amerikanskt restlager år 1959, men avregistrerades 1986 då den ansågs vara för gammal för att användas som släckningsbil.
Eftersom den inte längre var i bruk sålde kåravdelningen den några år senare till öborna Henry Andersson och Tony Wuorio.
– Den stod utanför den gamla brandstationen ett bra tag efter det, och vi tänkte nog länge att man borde göra något med den, säger Hasse Korsström, vice kårchef i Kimito FBK.
Korsström tänkte först köpa den av Andersson och Wuorio, men istället donerade de tidigare ägarna den till FBK:s veteranavdelning 2015.
Upprustningen har främst skett i Korsströms egen hall, och även om det inte alltid gjordes något konkret varje vecka så träffades man ändå för att planera, säger han.
Men några särskilda motgångar har de ändå inte stött på under arbetets gång.
– Det har till exempel inte uppstått några större tekniska bekymmer, säger Per Sundström. Reservdelarna har vi beställt från USA och det har inte varit problem att få tag på dem heller.

Brandbilens instrumentbräda är speciell, och likaså en åktur med bilen. Foto: Adrienne Westerback.
En åktur i brandbilen är en speciell upplevelse
Nu fungerar Dodgen äntligen och man har provåkt den några gånger.
– Det är en speciell upplevelse, skrattar Per Sundström. Det är ganska skakigt att sitta inne i den, och därför vill man nog inte köra så mycket fortare än 60–70 kilometer i timmen.
Från och med nu kommer brandbilen att stå i den nyutbyggda delen av brandstationen, men man kommer också att visa upp den på olika veteranbilsdagar.
Man har redan varit med bilen till Pargas på en träff för retrobilar och kommer också att ta den till traktorkavalkaden i Kimito i juli.
Både Sundström och Korsström tycker att restaureringen har varit lärorik.
– Åtminstone jag har lärt mig av det här och också av de andra som har varit med, säger Korsström.
– Och så har det varit roligt att samlas för att göra något tillsammans, tillägger Sundström.
Ännu tar projekten inte slut
Men projekten tar inte slut fast Dodgen står klar.
– Det finns fortfarande grejer att jobba med här, ler Per Sundström. Vi planerar bland annat att så småningom fixa en slags museiutställning av gammal brandstationsutrustning och gamla brandbilsdelar inne i den nya stationen.
Kimito FBK:s veteranavdelning träffas i brandstationen en gång i månaden där de samlas i ett nytt klubbrum för att umgås.
Enligt Per Sundström verkar det också finnas ett behov för träffarna eftersom alla alltid dyker upp.
– Mycket har förändrats sedan vi var aktiva i FBK så det är roligt att träffas och prata om gamla minnen, säger han.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.