Nu smäller det i skogarna på Runsala – jakten på hjortdjur har börjat

– Det här är den bästa tiden för jakt.
Klockan är halv sex på eftermiddagen då jag träffar Lasse Heimo som är viltplanerare på Finlands viltcentral och ansvarsperson för jakten på hjortdjur på Runsala.
Medan vi står på Botaniska trädgårdens parkeringsplats ser vi tre rådjur på den närliggande åkern. Men de får vara i fred.
– Man tror att det bara är att börja skjuta, men så är det inte. Jakten är strängt reglerad och vi får inte jaga i närheten av vägar, vandringsleder eller bosättning.

Det finns tio vakttorn på det cirka 600 hektar stora området där man får jaga. Den här måndagen är sex av dem bemannade.
Jakten har pågått årligen sedan år 2017 då Åbo stads miljöförvaltning i ett försök att minska på den ökande rådjurs- och vitsvanshjortstammen beslöt tillåta jakt på Runsala.
Sedan dess har jägarna fällt 363 rådjur och 40 vitsvanshjortar. När jakten inleddes år 2017 uppskattade man att det fanns cirka 400 rådjur på ön.
Hur många de är i dag är omöjligt att säga, men Heimo drar till med siffran drygt 200. Antalet vitsvanshjortar uppskattas vara mellan sju och tio.
– Jakten har gett resultat, men det är inte meningen att utrota rådjuren, endast minska på antalet så att ekplantorna och odlingarna får vara i fred. Med vitsvanshjortarna är det en annan sak, de är en invasiv art som inte hör hemma här.
Rådjuren utgör också en trafikfara. Årligen sker mellan 10 och 20 rådjurskrockar på Runsalas vägar.
– Trafiken är livlig och så länge det finns endast ett rådjur på Runsala sker det förr eller senare en olycka, säger Lasse Heimo.


Vi vandrar vidare och kommer fram till ett skrangligt vakttorn vid kanten av en liten skogsglänta. Platsen är ett bra exempel på en jaktplats. I likhet med de övriga platserna är skjutsektorn smal, cirka 20 meter.
På ungefär 60 meters avstånd står en slicksten som ska locka till sig rådjuren och i bakgrunden finns en liten kulle. Några rådjur syns inte till.
– Rådjuren är otroligt skygga och svåra att locka fram. Om de känner en främmande doft eller ser något som rör sig springer de iväg. Så det är inte lätt att jaga dem.

Platsen är också välvald för att minimera risken för jaktolyckor.
– Jag förstår att folk kan vara oroliga, men det behöver man inte vara. Jakten är strängt reglerad, skjutsektorn är smal och avstånden korta. Vi skjuter inte på rörliga mål, platserna är noga utvalda och jägarna är ansvarsfulla och följer alla regler och direktiv. Vi jagar endast på vardagar, under veckosluten rör det sig för mycket människor här.
Inställningen till jakten har ändrat och nu är folk nöjda med att bli av med rådjuren.
Lasse Heimo
Jakt är en hobby som väcker känslor. När jakten började för sex år sedan var det många som ifrågasatte att man får jaga på Runsala.
Nu är situationen en annan, säger Lasse Heimo som är viltplanerare på Finlands viltcentral.
– Inställningen till jakten har ändrat och nu är folk nöjda med att bli av med rådjuren.
Förutom hjortdjur får jägarna jaga mård, mårdhund, räv och mink som vanligtvis fångas i fällor. I fjol fick man nio rävar och 16 mårdhundar.

Årets mårdhundssaldo är tillsvidare sju. Det finns också grävlingar på Runsala, men de får endast jagas eller fångas i undantagsfall, om de till exempel har sina gryt under en villa och kan skada konstruktionerna.
Jaktsäsongen började den 13 september och pågår till den 15 februari. Målsättningen är att fälla 70 rådjur.
Hittills har man skjutit två vitsvanshjortar och ett rådjur. Jägaren som fäller bytet får behålla det.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.