Förflytta dig till innehållet

Nu ska viltkrockarna längs Skärgårdsvägen minska

Arkiv/Annina Suominen

ÅU-foto

Rådjur på Lillandet i Nagu år 2016. ÅU-foto


– Vi måste göra någonting, så här kan det inte fortsätta. Det sker för många krockar och jaktvårdsföreningarna vill nu ta sitt ansvar för att få bort hjortdjuren från vägarna.
Det säger verksamhetsledare Olle Lerche vid Pargas jaktvårdsförening som tillsammans med Åbolands skärgårds jaktvårdsförening har initierat ett projekt för att minska på viltkrockarna längs Skärgårdsvägen.
I samarbetet deltar också Finlands viltcentral i Egentliga Finland, NTM-centralen, Pargas stad och försäkringsbolaget Lokaltapiola.

Verksamhetsledare Olle Lerche vid Pargas jaktvårdsförening vill förbättra trafiksäkerheten längs Skärgårdsvägen. Viltstängsel och ökad avskjutning ska hålla hjortdjuren borta från vägen. ÅU-foto


I projektet planeras flera åtgärder för att göra vägarna säkrare. Man kommer att kartlägga existerande viltåkrar och utfodringsplatser för att tillsammans med jägare och markägare se över möjligheten att med utfodring styra viltet bort från de ställen där det händer flest olyckor.
NTM-centralen utreder möjligheten att bygga ett viltstängsel mellan Kustö och Pargas och i planerna ingår också ett par nya stora info/varningstavlor som berättar för bilisterna att risken för hjortdjurskrockar är betydligt större längs Skärgårdsvägen än längs andra vägar.
Tavlorna kunde lämpligen placeras vid Rävsundsbron och färjfästet i Prostvik, säger trafiksäkerhetsingenjör Jaakko Klang vid NTM-centralen.
Klang utesluter inte möjligheten att också ta i bruk mobiltekniken för att varna bilisterna om hjortdjur längs vägarna enligt modell från Lappland . Där används redan en mobilapplikation genom vilken bilisterna kan skicka ut varningar om renar på vägen.
– Ser man en hjortflock vid vägen kunde bilisterna varna sina medtrafikanter genom mobilen. Alla åtgärder som förbättra trafiksäkerheten är bra och jaktvårdsföreningarnas initiativ är mycket välkommet, säger Klang.
Arkiv/Annina Suominen

Hjortar och rådjur är betydligt vanligare än älgar längs Skärgårdsvägen och därför har jaktvårdsföreningarna initierat ett projekt för att minska på krockarna. Foto: Annina Suominen


Ett sex kilometer långt viltstängsel på båda sidor av Skärgårdsvägen är ett projekt på cirka en halv miljon euro och hur bygget ska finansieras är ännu oklart. NTM-centralen gör först upp en förstudie över projektet, nästa steg är att göra en vägplan.
– En god planering ökar chanserna att få pengar för projektet, säger Klang.
Pargas stads andel i projektet är ännu oklart. Stadsgeodet Daniel Backman säger att staden väntar tills NTM-centralen har sina utredningar klarar innan man tar ställning till om staden eventuellt kan bidra i finansieringen av ett viltstängsel.
– Tillsvidare har vi endast varit med som åhörare, men det är jättebra att man tar itu med det här och vidtar åtgärder för att minska på krockarna.
En minskning av hjort- och rådjursstammarna är centralt för att också viltolyckorna ska minska. De senaste åren har avskjutningen ökat och under fjolårets jakt sköts cirka 800 rådjur jämfört med 600 året innan i Pargas.
I skärgården ökade avskjutningen med omkring 15 procent och målsättningen är att fortsätta i samma takt, säger Lerche.
– Vi hoppas kunna skjuta minst lika många djur i år, eller helst lite flera. Vi kan inte utrota stammen, men vi måste begränsa tillväxten, i synnerhet längs vägarna.
I fjol inträffade 134 viltkrockar i Pargas.
LÄS OCKSÅ: Hjortar och rådjur har blivit ett otyg i skärgården

Dela artikeln

2 kommentarer: “Nu ska viltkrockarna längs Skärgårdsvägen minska

  1. Bo Gyllenberg skrev

    Inte stor vits med mobilvarning åtminstone i Nagu. Det kryllar av hjortar hela tiden. Om man börjar varna för djuren, skulle telefonen bli överbelastad. Kom hem med 3:ans färja i natt, och sällan gick hastighetsmätaren upp till 60 km/t.

  2. Kurt Ekström skrev

    Man kan bara hoppas på att jaktvårdsföreningen tar sitt ansvar för att hålla rådjuren borta från odlingar och planteringar också, det hjälper inte med stängsel och gaskanon mera. Det måste skjutas och jämnt av bredden. Med all respekt för Olles kunskap om jakt och skogens alla kryp, stora som små, vill jag påpeka att ni kan lugnt skjuta lika många djur i år och sen MÅSTE ni fortsätta med och knäppa så många ni hinner till helst också mera, finns ingen risk för att rådjuren utrotas. Det är inte läge för och välja och spara på vissa djur nu som det görs i jaktlagen för att stammen skall växa och hållas livskraftig, där till utfodra så mycket man ork och hinner i viltvårdens namn. Den har växt färdigt nu och samhällets pengar skall tydligen sättas i blöt för att minimera skadorna som uppstår i trafiken. Och övriga skador med ekonomiska följder får den drabbade stå för själv.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter