Nu ska Kimitoöborna få korrekt varginfo — revirsamarbetsgrupp bildas


Jörgen Hermansson. Foto: Pargas Kungörelser
En så kallad revirsamarbetsgrupp ska snart bildas på Kimitoön. Den grundläggande tanken med gruppen är att Kimitoöborna ska få rätt och uppdaterad information om vargstammen på ön.
Gruppen stöds av Finlands viltcentral, men ska vara självgående.
— I gruppen kan man lokalt utbyta information och se till att information av rätt sort finns tillgänglig, säger viltplanerare Jörgen Hermansson från Finlands viltcentral.
Han menar att rätt information är en förutsättning för samexistens med vargarna. Hermansson påstår dock inte att felaktig information skulle ha spridits, utan tycker att medier och andra informationsspridare på Kimitoön har gett en saklig bild av vargsituationen.
— Vi har fått signaler om att det lokala inflytandet bör ökas och att det finns ett visst underskott på information, säger Hermansson om orsaken bakom bildandet av gruppen.
Att sådana här grupper ska finnas nämns i vargförvaltningsplanen.
Många intresseområden representerade
Gruppen ska representera olika intressen och synpunkter. Den ska åtminstone bestå av representanter från den lokala jaktvårdsföreningen och från den lokala naturskyddsföreningen samt av producenter. Representanter från både kommun och byalag önskar man också att kommer med.
Sammankallare är Tomas Stenström, verksamhetsledare från Kimitoöns jaktvårdsförening.
— Det är viktigt att gruppen inte består av bara jägare och producenter. Ofta diskuterar man skolskjutsar i samband med vargobservationen och då kan det vara bra att ha någon från kommunen med. Byalagen är en viktig kontaktlänk till lokalbefolkning och sommargäster, säger Hermansson.
Enligt Hermansson ska gruppen ha påverkningsmöjligheter i vargfrågor, genom att till exempel komma med utlåtanden om stamvårdande jakt.

Varg. ÅU-foto
Kimitoöns vargflock består av 6–8 individer
Just nu ser det ut att finnas sex till åtta vargar på Kimitoön, som alltså utgör en vargflock. Det finns ett par, som har fått fyra till fem valpar.
–Eventuellt finns det också en fjolårsvalp kvar, som agerar barnpiga. Det är ganska vanligt att det går så, säger Hermansson.
Nästa stamuppskattning görs i mars, innan det nya årets valpar föds i april och maj.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.