Nu ska invånarna få ventilera Kimitoöns skogsvård – planförslaget har kritiserats hårt liksom processen
Kimitoöns kommuns omdiskuterade skogsvårdsplan, inklusive en alternativ utredning, kommer liksom tidigare lovat att presenteras för allmänheten. Ett invånarmöte arrangeras den 4 januari (klockan 18-20 i Villa Lande, Kimito) och det sker alltså innan planen landar på tekniska nämndens bord för slutgiltigt beslut.
Dock har bland andra De Gröna på Kimitoön uttryckt missnöje över den strama tidtabellen. Gunilla Avellan, som representerar partiet bland annat i tekniska nämnden, säger att två veckor som dessutom infaller under jul och nyår är för kort tid för folk att bekanta sig med materialet. Det finns nu tillgängligt på kommunens webbsida.
”Två veckor är gott om tid”
Tekniska nämndens ordförande Helena Fabritius (SFP) har en annan syn på saken och tycker att två veckor är gott om tid, och påpekar att den 4 januari är en vanlig vardag.
– Någon gång ska ju det här hållas, och tidpunkten ska dessutom passa föreläsarna, säger hon.
Alternativ har funnits i ett år
Satu Zwerver från De Gröna är inte alls nöjd med kommunens tolkning av öppen diskussion i denna fråga. Hon hade hoppats att invånarmötet kunde ha ordnats i höstas som tänkt och innan planerna är klappade och klara.
– Den alternativa utredningen har varit klar i ett år, men ingen har fått se den. Nu har jag fått den, men den finns bara på svenska, säger Zwerver på onsdagen.
Kimitoöns tekniska chef Ralf Nyholm säger till ÅU att arbetet med översättningen pågår och snart är klart.
I nämnden första gången i juni 2021
Skogsvårdsplanen behandlades första gången i tekniska nämnden för mera än ett år sedan, i juni 2021. Då remitterades den på förslag av Janne Salonen (obunden) som ville att ärendet skulle innefatta en utredning av alternativa avverkningsalternativ samt de olika avverkningsalternativens ekonomiska inverkan på skogsbruksplanen. Det har resulterat i den alternativa utredningen.
Läs också:
Kimitoöns skogsvårdsplan fick nej – förslaget röstades ner på nämndnivå
Miljöprogrammet har fördröjt processen
Orsaken till att processen dröjt är enligt Nyholm kommunens i september godkända miljöprogram. Nyholm har redan tidigare gett ÅU förklaringen att de två programmen går hand i hand, därför har skogsvårdsplanen fått vänta på miljöprogrammet. Eventuella förändrade riktlinjer gällande skogen i miljöprogrammet hade påverkat skogsvårdsplanen.
Tågordningen är även förklaringen till att den alternativa utredningen inte offentliggjorts förrän nu.
Långsiktig plan
Skogsvårdsplanen ska gälla fram till år 2030. Planförslaget har Södra skogsreviret rf i Ekenäs gjort för Kimitoöns kommun.
Förslaget till skogsvårdsplan ska under infomötet presenteras av revirinstruktör Peter Lindholm från skogsvårdsföreningen och den alternativa skogsvårdsutredningen av skogsbruksingenjör Carl-Johan Jansson. Tid för diskussion har reserverats.
Förslaget till skogsvårdsplan omfattar 371,1 hektar kommunal skog som skulle skötas enligt traditionellt skogsbruk, med delar som upprätthålls som rekreationsskog och delar som potentiellt fredas. Den största förändringen i förslaget jämfört med tidigare skogsvårdsplan är att ekonomiskogarna, det vill säga områden som kan bringa ekonomisk vinst för Kimitoön, minskar i storlek. Områden ur ekonomiskogarna föreslås istället bli rekreationsskogar.
Har kritiserats hårt
Hård kritik har riktats mot förslaget. I juli 2022 samlade föreningen Kimitoöns natur in 300 namn för att påverka framtida skogsvård av kommunens skogar. Initiativet går under rubriken ”Initiativ att avstå från kalhuggning i kommunens skogar” och man hänvisar till att kommunen enligt planförslaget planerar kalhyggen på över tio procent av kommunens skogsareal för de kommande årtiondena.
Läs också:
Namn samlas mot Kimitoöns planer på skogsvård – man vill att kommunen avstår från kalhuggningar
I samma anda lämnade De Gröna in en motion i april i år, med budskapet att kommunen borde låta skydda alla sina över 100 år gamla skogar. Varken motionen eller initiativet har ännu behandlats.
Utredningen av andra avverkningsalternativ
Den alternativa utredningen presenterar alltså andra avverkningsalternativ än de som är finns i förslaget till skogsvårdsplan.
Som alternativ till kalavverkning listas bland annat luckhuggning (att små kalytor huggs) och plockhuggning (mogna timmerstammar avverkas). Alternativen grundar sig på ”ett ekonomiskt lönsamt skogsbruk med ett visst avkall på stävan att maximera intäkterna”.
I planförslaget anges 44,8 hektar mark för kalavverkning, medan man i den alternativa utredningen bedömer att alternativ skötsel är möjlig för 27,3 hektar. På 17,5 hektar bedömdes kalavverkning och skogsodling vara det enda rimliga alternativet.
I pengar skulle ett korrigerat planförslag enligt de utredda alternativen betyda en inkomst på 293 000 euro istället för 530 000 euro (237 000 euro minde). Inkomsterna faller dock inte helt bort, utan skjuts framåt med 10-20 år.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.