Nu ska gamla textilier förädlas i Åbo


Lång livscykel. Tanken med cirkulär ekonomi är att förlänga olika varors livslängd. Till exempel kan avlagda textilier förädlas och göras till nya. ÅU-foto
Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab (LSJH) har fått finansiering för att starta den första fasen av en förädlingsanläggning för avlagda textilier och för planering av senare faser. Projektet inleds i augusti 2018 och varar i två år.
Syftet är att grunda en inhemsk förädlingsanläggning för avlagda textilier. Projektet genomförs i Egentliga Finland i nära samarbete med nätverket Telaketju och företag som utnyttjar avlagda textilier.
I tidigare Telaketju-projekt har man utvecklat insamlingen och sorteringen av avlagda textilier och affärsmodeller som baseras på cirkulär ekonomi.
Nästa steg är en förädlingsanläggning för avlagda textilier som erbjuder industrin inhemskt förädlade råvaror för utveckling av nya återvinningsprodukter.
Arbets- och näringsministeriet, Egentliga Finlands förbund och kommunala avfallsanläggningar finansierar LSJH:s projekt. Just nu söker man lokaler i Åbo.
Stödet gör det möjligt att skaffa utrustning så att avlagda textilier kan behandlas och senare förädlas för företag i Finland och den internationella marknaden.
Utvecklingsarbetet är också en förberedelse inför ändringen i EU:s avfallsdirektiv som rör avlagda textilier. Enligt den ska separat insamling av textilavfall ordnas senast 2025.
Projektets totala budget är 300 000 euro för investeringar och ytterligare 300 000 euro för utvecklingsarbete.
De flesta kommunala avfallsanläggningar är med och finansierar projektet. Förädlingsanläggningen är tänkt att behandla avlagda textilier från alla finländare.
Ministeriets stöd går till projektets utrustning och Egentliga Finlands förbunds stöd gör det möjligt att kartlägga marknaden för förädlade avlagda textilier och upprätta en affärsplan för anläggningen.
Projektet stöder utvecklingen av kvalitativ sortering så att materialen som ska förädlas uppfyller behoven hos de företag som utnyttjar avlagda textilier så väl som möjligt.
Målet med Telaketju, återvinnings- och sorteringskedjan för textilier som drivs av LSJH, Åbo yrkeshögskola och VTT, är att skapa ett produktionsekosystem baserat på inhemska kunskaper.
Genom samarbete mellan olika branscher vill man skapa en ny, stark industri och arbetsplatser kring textilier.
I Åbo har en betydande samarbetspartner varit Turun Seudun TST ry, som har sorterat och hanterat största delen av alla de avlagda textilierna som samlats in från LSJH:s område.
Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) är ett bolag ägt av 17 kommuner. LSJH sköter för kommunernas del om organiseringen av invånarnas avfallsservice och om avfallsrådgivningen. Kunder är också den offentliga sektorn samt skol- och hälsovårdsbranschens aktörer. Verksamhetsområdet har cirka 417 000 invånare, antalet fritidsbostäder är cirka 36 000.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.