Förflytta dig till innehållet

Nu ska Brunskärs historia synas grundligt – provgrävningar på gamla husgrunder gav spännande fynd

Tuuli Meriläinen
Tvä män på äng på holme.
Vilka skatter de överväxta husgrunderna gömmer på där Andreas von Bergmann (t.v.) och Jan Fast står klarnar ytterligare sommaren 2024. Nu söker byalaget om understöd för att projektet ska kunna genomföras och belysa livet på Brunskär för cirka 200 år sedan.

I maj utfördes preliminära provgrävningar i de gamla husgrunderna på Brunskär i Korpo – och nästa sommar får frivilliga delta i arbetet. Målet är att få en bild av hur livet såg ut på Brunskär för ungefär 200 år sedan.

För den oinvigde ser de små upphöjningarna på ängen på Brunskär i Korpo södra skärgård inte mycket ut för världen.

För en arkeolog kan de åtta överväxta husgrunderna – med lite tur – bjuda på många intressanta fynd.

Arkeolog Jan Fast har tillsammans med arkeolog Tryggve Gestrin, kartograf Marjo Karppanen och metalldetektoristen Lasse Nyman under två dagar gjort preliminära undersökningar kring husgrunderna inför den större utgrävning som ska ske sommaren 2024.

En ö redan på vikingatiden

– Platsen har varit en holme redan under vikingatiden och folk har alltså kunnat bo här redan under medeltiden men ännu har vi inte hittat några tecken på det.

Enligt den muntliga tradition som finns på Brunskär tog franciskanermunkarna i land på Brunskär under medeltiden och höll gudstjänst under sina resor längs de urgamla farlederna mellan öst och väst.

Brunskär har bevisligen haft bosättning ända sedan 1540-talet då det fanns tre hemman på ön. Alla nu levande Brunskärsättlingar härstammar från Gudmund Jönsson.

Sex personer i båt vid brygga.Tuuli Meriläinen
Preliminära utgrävningar. Jan Fast (i röd jacka) har tillsammans med (fr.v.) Lasse Nyman, Marjo Karppanen och Tryggve Gestrin har dokumenterat, kartlagt och provgrävt på Brunskär i Korpo södra skärgård. Sommaren 2024 ska både lekmän och skolelever kunna delta i utgrävningarna.

– Vi har hittat föremål från 1700- och 1800-talet men vi vet att här fanns hus redan på 1600-talet, säger Fast om husen som övergavs på 1800-talet och sedermera försvunnit.

Han visar upp ett av fynden, ett dekorativt beslag från ett bälte eller en sko från 1700- eller 1800-talet. Ett annat fynd är en vacker mässingskran från en tunna.

En överraskning enligt Fast har varit att lagret med matjord är tjockt och berggrunden ligger djupare än väntat, vilket är lovande med tanke på utgrävningarna.

Hand som håller i gammalt beslag.Tuuli Meriläinen
Arkeolog Jan Fast visar upp ett beslag som teamet hittade i husgrunden, det är troligen från 1800-talet, kanske till och med 1700-talet. Brunskär har haft fast bosättning sedan medeltiden, men det finns inte mycket kunskap om deras liv.

Teamet har gått igenom området med de drygt 40 kvadratmeterstora husgrunderna med metalldetektor och kunnat konstatera att åtminstone två husgrunder är fulla med metallföremål.

– Det är säkert mycket spik, men vad som finns under spikmattan vet vi inte, säger Fast.

Initiativet till utgrävningarna kom från Brunskärs byalag som nu ansökt om understöd från många håll för att kunna genomföra utgrävningarna sommaren 2024.

Resterna av ett flertal husgrunder noterades redan 1931 av historikern John Gardberg, men det är först nu som de ska granskas mer ingående.

Både skolelever och frivilliga ska få delta

Enligt arkeologerna och byalaget är projektet viktigt för att det hittills bedrivits väldigt lite arkeologisk forskning i Åbolands yttre skärgård. Utgrävningen i augusti 2024 ska genomföras som ett så kallat samfundsarkeologiskt projekt.

– Det betyder att tio lekmän som har intresse för hembygden får komma till Brunskär och delta i utgrävningen, säger Andreas von Bergmann från byalaget.

Man ska också samarbeta med Skärgårdshavets skola i Korpo för att tio elever från klasserna fem till nio ska kunna delta i utgrävningarna med en skolgrävningsplats.

– Av alla de elever som deltagit i de utgrävningar jag ordnat under alla år har över tio personer senare börjat studera arkeologi, säger Fast.

Var hamnar de upphittade sakerna?

Var de upphittade föremålen slutligen hamnar beror på hur gamla de är. Föremål äldre än från 1600-talet är enligt Fast av nationellt intresse, men yngre föremål kan kanske bli kvar på Brunskär och utöka samlingen av gamla föremål i den lilla utställningen i hamnen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter