Nu ska 110 år av Kimitohistoria presenteras


Hembygdsforskarnas ordförande Ulla Andersson t.v. tände genast på Monica Erikssons idé att uppmärksamma Almahemmets långa historia. Eriksson utbildade sig till både närvårdare och diabetesvårdare medan hon jobbade där 21 år.
Snart har vi år 2020 här och då fyller äldreboendet Almahemmet i Kimito 110 år. Redan nu efterlyser Hembygdsforskarna i Kimito bilder, särskilt från tiden före 1995. Det året började Monica Eriksson jobba i Almahemmet och småningom började hon knäppa bilder på det mesta som hände.
– Vi gjorde allt för att få de gamla upp från sängarna. Det var dans, grillfester, höstfester och mycket annat skoj. En bra arbetsplats där jag trivdes. Sammanlagt blev det fem album med 300 bilder, säger Eriksson.
Hon har satsat många kvällar på albumen, särskilt på namn och årtal. Hembygdsforskarnas ordförande Ulla Andersson är förtjust – sällan är bilder så väl försedda med uppgifter om vem, vad och när.
– Medan jag jobbade i Almahemmet tog jag ibland fram albumen och tittade genom dem med någon av de äldre som bodde där, det fanns ju alltid gamla bekanta att känna igen på bilderna. I dag kanske ingen har tid med sådant längre, funderar Eriksson.
Till husets 100-årsjubileum forskade hon fram ett litet anförande, och egentligen hade hon tänkt skriva en bok med titeln ”Från fattigvård till välfärd”. Av olika orsaker har krafterna inte räckt till. Nu blir det i stället en liten skrift i samarbete med hembygdsforskarna och som sagt tas bilder gärna emot.
Hur det står till med Almahemmet om två år vet ingen – både vårdreform och annat kan vänta bakom hörnet – men hur det var vid starten vet man.
Många talade för behovet av ordnad fattigvård eftersom maten inte räckte till i alla hushåll, och ålder och krämpor (liksom mentala problem) gjorde sitt till.
Pseudonymen XYZ (troligen Nils Oskar Jansson, läraren som grundade Sagalund) skrev 1904 en tiosidig inlaga till Kimito ungdomsförening om behovet, men poängterade att ”fattiggård” har en så dålig klang att man i stället borde tala om ”arbetshem”. KUF framförde inlagan till kommunalstämman.
Namnen på huset har varierat genom åren. Först 1992 började huset kallas Almahemmet, efter tidigare föreståndarinnan Alma Söderström. Huset invigdes den 10 maj 1910 men hade tagits i bruk redan tidigare.
Matordningen innehöll minsann inte yoghurt, müsli eller andra utländska påfund. Nej, det var fläsksås och potatis fyra morgnar, fisk och potatis tre. Till middag bättre fläsksås två dagar, kött- eller fläskstuvning två dagar, välling två dagar, ärtsoppa på tisdagar – kaffe på morgnarna halvsju. Enligt modell år 1909.
Den som har gamla foton kan kontakta Ulla Andersson på 040-564 2156 eller hämta dem till kommunkansliet i Kimito, där hon jobbar.

Gamla tillbehör plockades fram ibland – här en nystkrona och två damer som visste hur man skulle nysta garn.

Här är det Ebba Lindroth som bakar kaffebröd då hon var anställd som ”sysselsättare”.

Bussutflykt, kanske 1960-tal?
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.