Förflytta dig till innehållet

Nu registreras många nya företag – och drömmar om egen firma förverkligas

Jean Lindén/SPT
bil på gata kör förbi
Åtminstone efter årsskiftet verkar coronan inte ha påverkat viljan att starta företag negativt.

Enligt färska siffror från Statistikcentralen registrerades 14 181 nya företag i Finland under årets tre första månader. Det är 10 procent fler än under motsvarande period i fjol.

Vad förklarar ökningen?

Petri Malinen, ekonom vid organisationen Företagarna i Finland, tror att många faktorer bidrar till att det har grundats många nya företag.

— För en del som permitterats från sitt lönearbete har pandemin varit en tid då man haft möjlighet att fundera på vad man vill göra. Distansarbetet har dessutom visat att man inte är bunden till ett kontor för att jobba. Många nya företag grundas inom servicebranschen, som också annars är stor. Många av dem erbjuder experttjänster.

En annan förklaring, säger Malinen, är att inställningen till företagandet blivit bättre. I synnerhet många unga ser företagande som ett lika naturligt karriärval som lönearbete, även om alla inte själva vill bli företagare. Att skolorna berättar mer om företagande och att det ordnas företagarprogram för unga bidrar till attitydförändringen.

En tredje förklaring är att de ekonomiska prognoserna pekar uppåt i år och nästa år.

Sammantaget bidrar det här till att företagsidéer som människor burit på blir verklighet.

Vanligt med serieföretagare

Statistikcentralen har ännu inte siffror över hur många företag som har lagts ner i år, men Malinen säger att det är ganska vanligt att företagare avslutar ett företag för att starta ett nytt.

— Pandemin har ytterligare accelererat förnyandet av företagsstocken. I dag förändras konsumenternas preferenser snabbare än tidigare. Då kan det vara vettigare att under kontrollerade former avsluta ett gammalt företag och starta ett nytt. Man kanske är kvar i samma bransch, men i stället för att ha en vanlig butik så erbjuder man sina produkter via nätet, säger Petri Malinen.

Statistikcentralen
Antalet nyregistrerade företag per månad från januari 2020 till mars 2021. I mars i år (den sista stapeln) registrerades nästan 5 000 nya företag.

Att folk under pandemin skulle känna sig extra tvungna att bli företagare är inte något Malinen märkt.

— Nu handlar det mera om att man vågat ta steget att bli företagare. Men det är svårt att veta exakt vilka alla faktorer som samspelar.

Framtidstro i drabbade branscher

Tom Palenius är vd för Turku Science Park som erbjuder rådgivning för nya företagare i Åboregionen. Varje år grundas cirka 500 företag med rådgivningens hjälp.

Palenius säger att siffrorna visade en liten nedgång i slutet av förra året. Men under det här årets första kvartal var företagarrådgivningens siffror tillbaka på fjolårets nivå för motsvarande tid.

— Det som gör att vi ”bara” är tillbaka på samma nivå som i fjol är kanske att coronaläget styrt människor som startar företag till digitala tjänster. Du kan ju starta ett företag via nätet, och vi har fått en del feedback som antyder att det har ökat. Därför jobbar vi också med att förnya våra tjänster så att vi bättre kan hjälpa de kunder som är mera inriktade på självbetjäning.

Palenius säger att den procentuella andelen nya företagare som använt Turku Science Parks tjänster gått ner lite. En förklaring är att antalet så kallade lättföretagare ökat mycket, alltså de som sysselsätter sig själva men utan att grunda ett egentligt företag.

En sak som förvånat Palenius är att framtidstron verkar vara stark även bland nya ensamföretagare i branscher som drabbats hårt under coronatiden, såsom frisörs-, taxi- och fysioterapibranschen.

— Det är en positiv överraskning att det grundats nya företag trots begränsningarna. Samhället öppnas upp, och jag tror att det kommer att finnas nya möjligheter där. Det är fint att folk tror på framtiden och på företagandet.

53 000 fler företag

Av de nästan 14 200 företag som registrerades i januari–mars i år var cirka 43 procent aktiebolag.

Knappt 57 procent bedrev företagsverksamhet under eget namn eller registrerat firmanamn. Hit hör yrkesutövare, de flesta lantbruksföretagare och affärsidkare.

Statistikcentralens senaste statistik över nedlagda företag är från juli–september 2020. Då lades 4 382 företag ner, vilket var 400 fler än under motsvarande period år 2019.

Antalet konkurser har legat mellan cirka 2 500 och 2 850 per år de senaste fem åren.

Drygt 1 120 konkurser anhängiggjordes under januari–maj 2021, vilket är 6,5 procent färre än under motsvarande period året innan. Antalet årsverken i företagen som söktes i konkurs var dock nästan 5 900, vilket är cirka 160 årsverken mer än året innan.

Antalet företag i landet har ökat varje kvartal sedan början av år 2015. Då fanns knappt 360 000 företag. I slutet av september i fjol var antalet drygt 413 000.

Så kallade lättföretagare finns inte med i statistiken.

Källa: Statistikcentralen

Jean Lindén/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter