Förflytta dig till innehållet

Nu nappar gäddan — fritidsfiskarna gläds åt hösten

En gädda på en gräsmatta med en ölburk vid huvudet.
Henrik Essen hade tur och drog upp en 9,7 kg gädda i Hyppeis. Foto: Gabriel Sjöberg

Houtskärsbon Henrik Essen hade tur i söndags då han på andra kastet lyckades dra upp en nästan 10 kilos gädda i Hyppeis.

— Den var så stor att den inte tänkte rymmas i håven, berättar Essen som stod på land och kastade.

Den exakta vikten på fisken var 9,7 kg. Ett personligt rekord för Essen. Fiskköttet maldes och lades i frysen för att senare används i gäddfärsbiffar.

— Jag blev nog jätteglad, säger Essen som kontaktade ÅU med en bild för att berätta om fiskelyckan.

Rekordet över 18 kg

Olav Granström vid Åbolands fiskarförbund berättar att det officiella gäddrekordet i Finland är 18,8 kg. Den gäddan fiskades med nät i sjön Oijärvi i norra Österbotten.

Enligt Granström är 8-10 kilos gäddor inte ovanliga Skärgårdshavet.

— Men man får nog kämpa för att inte linan ska gå av med så stora fiskar.

Man med en stor fisk.
Henrik Essen med sin fångst. Foto: Gabriel Sjöberg

Gammal gädda

Exakt hur gammal en tio kilos gädda är går inte att avgöra på basen av vikten men man brukar räkna med cirka ett kilo per år. Ju äldre gäddan blir desto långsammare växer den dock.

Enligt Granström kan den som är skicklig räkna årsringar på fiskens fjäll. Men för det behövs mikroskop och kunskap om hur årsringarna räknas.  

Borde de stora gäddorna släppas tillbaka?

De allra största gäddorna är oftast honor. En diskussion som förs i fritidsfiskekretsar är huruvida de stora honorna egentligen borde släppas tillbaka i vattnet.

— Förr ansåg man att det var bra att fiska bort de stora predatorerna eftersom de äter mycket små fisk, men i dag finns det de som anser att de stora fiskarna med goda gener borde få bli kvar och föröka sig, säger Granström.

Han tillägger ändå att det inte finns några officiella överenskommelser beträffande vare sig minimimått eller maximimått för gäddor.

Det finns också många olika åsikter om hur fiskarna bör förhålla sig till de stora gäddorna.

— Efter en kamp mot kroken är gäddan ju ofta skadad och då ska man förstås inte släppa tillbaka den, påminner Granström.

Gäddan är en fisk som nappar året om men på hösten och strax före gäddans lektid under den tidiga våren är sannolikheten att fånga en gädda störst.  

Snart nappar också laxen

Enligt Tomas Johansson som är ordförande för föreningen Pargas Sportfiskare har den långa och varma hösten lockat många fritidsfiskare ut till sjöss.

Säsongen fortsätter så länge det är öppet vatten och ju kallare vattnet blir, desto större är sannolikheten för att också laxen nappar.

Den vilda laxen är dock fridlyst och ska släppas tillbaka i havet. Odlade laxfiskar som rymt från sina kassar  får man fånga och bevara.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter