Nu lurar influensaepidemin bakom knuten — hosta och snörvla hemma


ÅU-foto.
Den årliga influensaepidemin har ännu inte brutit ut i Åbo men väntas göra det inom några veckor.
För ett par veckor sedan vårdades tio personer med influensa på sjukhus i Åbo.
— Men sedan dess har det varit lugnt, uppger infektionsläkare Jutta Peltoniemi.

I fjol förekom det både A- och B- influensa i Åboregionen och epidemin var kraftig. Hur kraftig epidemin blir i år samt vilka slag av virus epidemin inbegriper, återstår att se.
Peltoniemis gissning är att epidemin bryter ut vid månadsskiftet januari- februari.
De första symtomen på influensa är hög feber, muskelvärk och en torr hosta.
— Det är på grund av hostan som influensan smittar, säger Jutta Peltoniemi. Därför ska man stanna hemma från skola och arbete om man får symtom på influensa.
Den som insjuknar får i normala fall ligga till sängs med feber i 3-5 dagar.

Det går ännu bra att låta vaccinera sig mot influensa. ÅU-foto.
Människor som har sänkt immunförsvar på grund av att de lider av andra sjukdomar löper risk att insjukna i allvarliga följdsjukdomar. Sjukdomar som till exempel astma kan också förvärras av influensa.
Också friska personer kan insjukna så allvarligt att de behöver intensivvård på sjukhus.
Enligt Peltoniemi gäller det att ge akt på symtom som andnöd och kraftigt försämrat allmäntillstånd.
Det vaccin som varje år erbjuds mot influensa i Finland, kan skydda mot influensa och Peltoniemi påminner om att det inte är för sent att ta vaccinet. Ända tills epidemin bryter ut går det att vaccinera sig.
Enligt det senaste beskedet från Institutet för hälsa och välfärd (THL) är epidemin i startgroparna i Finland och influensafall har rapporterats från alla landets sjukvårdsdistrikt.
Av vuxna brukar 5-15% insjukna och av barn 20-30%.
Bland barn, äldre personer och en del långtidssjuka kan influensa förorsaka följdsjukdomar så som öroninflammation, bronkit, lunginflammation. Man kan behöva vård på sjukhus och sjukdomen kan i värsta fall leda till döden.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.