Nu lånas krigshistoria och överlevnadsguider i Åbobiblioteken – Tiktok påverkar i sin tur vad unga läser

Det finns flera parallella trender då det gäller boklån. Det säger Gunnar Högnäs, informatiker på huvudbiblioteket i Åbo. En av de aktuella gäller det säkerhetspolitiska läget.
– Överlevnadsguider, krigshistoria, böcker om Putin, till och med Oswald Spenglers ”Västerlandets undergång”.
Lee Myers bok om ”den nya tsaren” verkar vara särskilt populär, men det finns också ett intresse för lättsammare innehåll. Alla fem böcker av en riktigt färsk vitsbok om den ryska presidenten är också utlånade.
Av svenskspråkiga böcker vill många läsa Anna-Lena Lauréns och Peter Lodenius ”Ukraina – gränslandet”.
Det här bokintresset är sig självt ganska typiskt. Det som är aktuellt lockar.
Samtidigt finns återkommande fenomen. Recensioner av färska verk brukar sätt fart i hyllorna, likaså intervjuer med stora författare, säger Högnäs.
Deckare går alltid hem
En film eller tv-serie som slår igenom stort väcker också ett intresse för den bok eller böcker berättelserna utgår ifrån.
Sedan har vi de populära långkörargenrerna, såsom biografier. Människor gillar att läsa om människor, säger Högnäs och nämner Måns Mosessons ”Biografin om Avicii”.
Deckare lånas också som förr.
– Det är underligt att hur många som än dör i deckare så är det inget som verkar ta kål på den genren.
Kanske det är det överdrivna då det gäller alla döda som har en funktion, funderar Högnäs. Han drar paralleller till grekernas katharsis, att tragedin kanske renar oss också i deckare.

Det finns också specifika skönlitterära böcker som går hem just nu. Högnäs nämner Ann-Christin Antells debutroman ”Puuvillatehtaan perijä” (Bomullsfabrikens arvinge), som handlar om Barker-industrierna i Åbo. Över trettio utlånade böcker, bara några få fria i regionens Vaski-bibliotek.
En annan eftertraktad bok är Meri Valkamas ”Sinun, Margot”, som utspelas i Östtyskland och nuet. Tjugofem utlånade – en enda i hyllan!
Hobby- och handarbetsböckers popularitet sköt i höjden under pandemin, men de har alltid varit populära. Strömsö har säkert haft sin roll här, och stickboomen är inte över, säger Högnäs.
– Under coronatiden har många lånat gör-det-själv-böcker om trädgård och terrasser.
Nu kan det här ändå ha lite dämpats som en följd av materialpriserna, tror Högnäs.
– Intresset för språkkurser har minskat men de lånas fortfarande. Människor vill lära sig nytt eller repetera.
Bokbuss och svensk historia
På barnbokssidan finns vissa favoriter med varaktig popularitet. ”Greta Gris” (Pipsa Possu), ”Paw Patrol” (Ryhmä Hau) och ”Tatu ja Patu”, räknar Högnäs upp. Böcker om Minecraft verkar också vara ständigt populära.
Högnäs är själv i första hand en tidnings- och tidskriftsmänniska. En bok han nyligen läst och verkligen gillade var Sofie Axelzons ”Bokbussen kommer vi midnatt” (!). Ett litet bibliotek hotas av nedläggning men så far en undergroundrörelse iväg med alla böcker och fortsätter låna ut dem, från en dansbandsbuss.
En annan bok Högnäs läst är Niklas Natt Och Dags tredje och avslutande del om det sena 1700-talets Sverige, 1795 (de två första var 1793 och 1794).

Sociala medier, då, vilken roll har de? Det som trendar där syns i hyllorna. Ett verkligt stort, specifikt fenomen hittas ändå på video- och livesändningsappen Tiktok.
– Många reserverar det som de ser där, på Booktok, säger Högnäs.
Booktok är en egen community inom Tiktok, med stor effekt på hur yngre lånar böcker. ”Ung” är i det här fallet generation Z, som ibland definieras som unga som växt upp efter millennieskiftet, ibland som unga födda mellan 1995 och 2012. För dem är Booktok en storgrej.
I vissa länder har bibliotek storsatsat med framgång på just Booktok, som kan ge trendande böcker med kort livslängd ett helt nytt liv.
Färre vandrar mellan hyllorna
Booktok är i in tur en del av ”click and pick”: du ser en bok och lånar just den. Det här innebär tyvärr att bibliotekets traditionella funktion gör förlorad, säger Högnäs.
Allt färre vandrar mellan bokhyllorna.
En kund reserverar sin bok och hämtar den. Praktiskt. Det betyder ändå att kunden aldrig ser de andra böckerna som skulle ha funnits i samma hylla, säger Högnäs. Charmen i att råka se något annat lockande – och spontanlåna – går förlorad.
Högnäs jämför modern boklånepraxis med hur vi reser.
– Vi bokar flyg och reser direkt från plats A till plats B. Under en tågresa mellan de två orterna kunde vi ändå se mycket mer.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.