Förflytta dig till innehållet

Nu lägger sig isen i den åboländska skärgården – i Kimitoön används nu menföresbåt för skolskjuts

Sanna Järf
soluppgång över vik med brygga. Tunn is, längre ut sjörök.

Då temperaturen i torsdags sjönk i ganska snabb takt, vilket följdes av en kall natt, satte det fart på isbildningen. Meteorologiska institutet rapporterar i dag om en snabb nyisbildning.

I områdena kring Åboland har det nu bildats nyis i de mest skyddade och grunda vikarna, men längre ut där det är djupare och vattnet är mer i rörelse är det fortfarande öppet vatten.

– Utanför Åbo går isen inte ens förbi Runsala och fjärden mot Nådendal är fortfarande öppen, säger isforskare Patrick Eriksson på Meteorologiska institutet.

Västerut mot Rimito är det bara skyddade inre delar av skärgården som har is.

Kallare vatten österut

Men österut mot Kimitoön är vattnen mer nedkylda och Eriksson gissar att från Strömma kanal och norrut så finns nyis i någon form.

Också i de grunda skyddade vikarna runt Pargas och ut mot Nagu finns ett svagt istäcke.

– Istäcket är så tunt att det spricker upp och driver omkring, säger Eriksson.

Enligt honom är vattentemperaturen i inre Skärgårdshavet under en grad, vilket betyder att det småningom bildas is. På Skiftet är temperaturen närmare två grader, och isbildningen där tar alltså längre tid.

Istäcke i hela skärgården inom en vecka

– Med de här lufttemperaturerna växer nog de första centimetrarna av is snabbt. Fortsätter vintern så här i en till två veckor till så har vi nog någon form av nyis i så gott som hela skärgården inom någon vecka, säger Eriksson.

termometer som visar 20 köldgrader
Håller det kallt har vi snart is också längre ut i skärgården. Foto: Emilia Örnmark

I ytterskären uppskattar han att isbildningen kan dröja ytterligare två till tre veckor.

Menförestrafik i Kimitoön

Niklas Löfberg, som kör skolskjuts i Kimitoöns skärgård, berättar att Bruksviken i Dalsbruk började få en tunn ishinna redan i torsdags.

– I morse var isen fyra till fem centimeter tjock, så det har gått snabbt.

Man med munskydd stående i en passagerarbåtEmilia Örnmark
Niklas Löfberg. Foto: Emilia Örnmark


Enligt Löfberg sträckte sig isen på fredag morgon ännu inte längre än till Skabban, en bit ytter om Bruksviken. Längre ut var det då ännu öppet vatten.

Inför morgonens tur tog han i bruk stålbåten Gustland, som i menförestider ersätter M/S Alva.

– I dag hade jag inte kommit ut med Alva, säger Löfberg.

Järnbåt i en mörk hamn
Nu ersätter stålbåten Gustland Alva. Foto: Emilia Örnmark

Om och när det blir is och dags för svävaren vet han inte, men säger att eftersom det lovas varmare väder på söndag, kanske menföret är här för att stanna.

Sandviken i Rosala öppen

Sanna Järf, rektor i Hitis-Rosala skola, konstaterar att isen i byviken i Rosala småningom håller på att lägga sig. Men Sandviken, sydost om Rosala by, var ännu öppen, frånsett lite is i strandskvalpet.

Järfs arbetsresa från fasta Kimitoön störs överlag inte av is, eftersom M/S Aurora brukar ta sig fram från Kasnäs till Hitis/Rosala oberoende av isläget.

Isbildning i vik i soluppgång
Sandviken i Rosala. Foto: Sanna Järf
Isbildning i en vik.
Sjöröken berättar om öppet vatten. Foto: Sanna Järf

Rättelse 15.01.2021 kl. 19.07: Att isen i byviken i Rosala håller på att lägga sig istället för att den på fredag lagt sig.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter