Förflytta dig till innehållet

Nu kom beskedet: Sabbelskasernen i Dalsbruk skyddas fortfarande

Arkiv/Emilia Örnmark
Loftgångshus med havet i bakgrunden
Sabbelskasernen fotad från den sida där ingångarna finns. Här kan man se att dörrar lossnat vilket ger fri passage för obehöriga.

Skyddsmärkningen av Sabbelskasernen i Dalsbruk kommer inte att upphävas. Det har Egentliga Finlands närings-, trafik och miljöcentral (NTM) beslutat den 20 oktober, enligt ett pressmeddelande. I beslutet har man beaktat byggnadens värde och skick, men också säkerhetsaspekten.

ÅU berättade dock den sista oktober att processen med att begära utlåtanden för att få skyddsmärkningen upphävd var under arbete. Men de facto var beslutet då redan fattat. Överinspektör Reetta Katila på NTM-centralen reder ut tågordningen: eftersom man inte kunde nå fastighetsägaren med det färska beslutet sköt man fram datumet för information till allmänheten, och följaktligen också till pressen.

LÄS OCKSÅ

Enligt NTM-centralens pressmeddelande har Sabbelskasernen inte förlorat sitt kulturhistoriska värde så att skyddsmärkningen borde upphävas.

Det är Kimitoöns kommun som har kommit med förslaget till NTM-centralen om att skyddsmärkningen från år 2012 ska upphävas av säkerhetsskäl på grund av byggnadens dåliga skick.

I skyddandet ingår fyra hus inklusive gårdsområden i Sabbelsbacken i Dalsbruk. Husen har använts som arbetarbostäder. Det handlar om Övre Sabbels I, Övre Sabbels II, Övre Sabbels III och Dalsborg.

I pressmeddelandet sägs att Sabbelskasernen utgör en del av bebyggda kulturhistoriska miljöer av riksintresse på Dalsbruks historiska fabriksområde.

Loftgångshuset Sabbelskasernen ser man att representerar en alldeles speciell byggnadstyp och den har en central roll i landskapet.

Möjligt att restaurera

De som hörts under processen är Museiverket, Egentliga Finlands förbund samt fastighetsägaren och grannarna. Museiverket konstaterar i sitt utlåtande att trots att huset ser förfallet ut och att det har trasiga delar är det ändå till många delar i gott skick och möjligt att restaurera.

I byggnaden har den ursprungliga byggtekniken bevarats och här finns fortfarande möjlighet för ett bevarande restaureringssätt, där ursprungliga byggnadsdelar i första hand repareras, medan delar som inte längre duger byts till nya som motsvarar de tidigare.

Både Musieverket och Egentliga Finlands förbund lyfter enligt pressmeddelandet fram i sina utlåtanden att den rätta utvecklingsriktningen för byggnaden inte är att försumma underhållet.

Kommunen skyldig att se till säkerheten

NTM-centralen ser att byggnadstillsynsmyndigheten i Kimitoön enligt markanvändnings- och bygglagen är skyldig att i sista hand sköta om nödvändiga underhållsåtgärder så att byggnaden inte äventyrar säkerheten.

– Jag förstår att det är utmanande för kommunen att ingripa då man inte kan nå fastighetsägaren, säger Katila.

Processen med att utreda om skyddsmärkningen kunde upphävas ser man på NTM-centralen som en mellanfas i den pågående processen om att få fastighetsägaren att åtgärda Sabbelskasernens brister. Dock har det färska beslutet en besvärstid på 30 dagar.

NTM-centralen har under åren både utfärdat hot om vite och begärt ut vite för att fastighetsägaren inte utfört de åtgärder hen blivit ombedd att göra. Bland annat har det handlat om att bomma igen fönster och dörrar och att reparera taket.

NTM-centralen har också stått i beråd att göra åtgärderna på fastighetsägarens bekostnad. Fastighetsägaren har man inte lyckats nå.

8.10 kl. 14.45: mellanrubriker tillsatta

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter