Nu kan småföretagen ansöka om stöd — NTM-centralen är beredd på rusning


En god atmosfär och att cheferna är lyhörda är A och O på arbetsplatsen. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
Hos näringschef Tomas Eklund i Pargas stad går telefonen varm. Samtalen från företag som drabbats av coronakrisen duggar tätt. Företagen ropar efter stödpengar från staten för att inte gå under.
Nu kan Eklund ge lugnande besked åtminstone till en del av de drabbade företagen. Från och med tisdag kan nämligen småföretag med 1-5 anställda ansöka om ekonomiskt stöd i form av direkta pengar.
Ansökningarna riktas till NTM-centralen som beviljar stöden.
— Beskedet är välkommet. Det är många småföretag som är i knipa, flera av dem har tappat nästan alla kunder, säger Eklund.
Ensamföretagarna får vänta ännu
Nu väntar man bara på att också ensamföretagarna kan utnyttja möjligheten att ansöka om stöd.
— Det här är viktigt för oss eftersom största delen av företagen i vår region är ensamföretagare, säger Eklund.

Tomas Eklund.
Beskedet om stöd till ensamföretagarna kom visserligen i fredags från Arbets- och näringsministeriet, men detaljerna och kriterierna för hur stöden beviljasär ännu oklara.
Vem är ensamföretagare?
Enligt Hanna Munter som är vd för Företagarna i Egentliga Finland väntas beslutet om på vilka grunder stöden beviljas komma efter att tjänstemännen på ministeriet kommit överens om kriterierna.
Hon säger att det finns en del oklara frågor som måste lösas, bland annat frågan och vem som får räkna sig som ensamföretagare, ägoförhållandena i företaget och var man ska dra gränsen i fråga om omsättningen för att stödet ska beviljas.
— Det här är tolkningsfrågor som man försöker lösa för att undvika att det uppstår orättvisor.
Men en viss risk finns ändå för att allt inte blir rättvist. Det kan leda till att företagare faller mellan stolarna, säger Munter.
Ett stort antal företag
Det enda som för tillfället är klart är att företag med 1-5 anställda kan ansöka om stödpengar från NTM-centralen från och med den 30 mars.
Största delen av företagarföreningens medlemsföretag i landskapet representerar den här kategorin.

Hanna Munter.
— Det handlar om ett stort antal företag för att inte tala om situationen på riksnivå. 290 000 av landets företag är företag med 1-5 anställda. Dessutom finns det 180 00 ensamföretagare, säger Munter.
Också Munters telefon har gått varm de senaste dagarna då företagare ringt och frågat om stöden och vart man ska rikta ansökan.
— Det har varit lite kaotiskt på sistone med mycket osäkerhet och många öppna frågor.
Extra resurser har satts in
Vid NTM-centralen är man beredd på att en stor mängd ansökningar kommer att strömma.
Extra personal har kallats in från andra enheter, bland annat granskare från lantbruksenheten, för att man ska klara av att behandla alla ansökningar.
Sju personer jobbar på heltid med ansökningarna.
Ring inte NTM-centralen
NTM-centralens direktör Timo Metsä-Tokila vädjar till företagarna att inte kontakta NTM-centralens personal de närmaste veckorna.
— Vi kommer att koncentrera oss helt på behandligen av företagsstöden. Har man frågor är det bäst att vända sig till företagsrådgivarna i kommunerna eller till Business Finland, säger Metsä-Tokila.
Business Finland är en av de stödkanaler dit stöden dirigeras. Organisationen har redan börjat behandla stöd som beviljas till företag där personalstyrkan varierar från minst sex anställda upp till 250 anställda.
Metsä-Tokila har ingen uppfattning om hur länge det kommer att ta för NTM-centralen att behandla en ansökan och ge företaget besked om utgången.
— Jag har inget svar på den frågan i det här skedet. Vi får ta en dag i taget och titta efter om det behövs mera personal. Men en sak är klar, vi kommer att jobba hårt och vi är beredda att jobba långa dagar.
Utveckla penningfria måttenheter 😊