Förflytta dig till innehållet

Nu kan man bekanta sig med livet på och kring Åbo slott på 1800-talet genom ny app

En skärm hålls upp framför slottet och visar folk klädda i 1800-tals kläder.
Tarina-appen finns nu att ladda ner i Google Play och App Store.

Hur såg Slottsparken i Åbo ut för tvåhundra år sedan? Hurdant var livet på och runt slottet? Vem bodde och arbetade här?

Åbo museicentral och Museum för historia och framtid har tillsammans med Åbobaserade techbolaget CTRL Reality Ab producerat en helhet med historieberättande i förstärkt verklighet (AR).

Helheten, som baserar sig på den digitala modellen av Åbo år 1827, blir tillgänglig i Tarina-appen från och med lördagen den 12 november. Appen kan laddas ned i Google Play och App Store.

”Slottet är mycket mer än bara medeltid”

Åbo slott har varit en dominant del av inloppet till staden i mer än 700 år. Miljön kring slottet har dock förändrats avsevärt under århundradena.

Den nuvarande Slottsudden och hamnområdet utgörs av schaktmassa, som förvandlat hav till land. Den digitala upplevelsen som utspelar sig i Slottsparken år 1827 gör det allt tillgängligare att bekanta sig med Åbo slotts historia ur ett helt nytt perspektiv.

– Den här appen gör det möjligt att berätta om historien på ett nytt och lättillgängligt sätt, och det virtuella innehållet passar utmärkt för till exempel skolklasser. Dessutom är det jättehäftigt att även denna tidsperiod nu lyfts fram. Slottet är ju trots allt mycket mer än bara medeltid, säger amanuens Susanna Lahtinen från Åbo stads museitjänster.

Innehållshelheten om Slottsparken kan upplevas på svenska, finska och engelska.

I berättelserna guidas användaren av Charlotta Rosenberg och Bengt Selin, som lever sig in i roller från 1827. Deras berättelser ur historien lyfter fram livet i området.

Ny teknik möjliggör ett nytt sätt att berätta

Techbolaget CTRL Reality ansvarar för Tarina-appen som sammanlänkar storytelling, spelelement och olika delar ur den fysiska miljön.

Den guidar användaren på en promenad genom Slottsparken, och den förstärkta verklighetens scener aktiveras utgående från var i parken användaren befinner sig.

Rymningsspelet Pelasta Turku!, som utspelar sig i stadskärnan, har tidigare förverkligats med Tarina-appen.

– Förstärkt verklighet gör det möjligt att kika in i en annan tid genom rutan på den egna mobilen. I promenaden som nu förverkligats sammanbinds slottsguidernas historieberättande med smakbitar ur 3D-modellen av området. Det är väldigt roligt för oss att få vara med om att skapa nya teknologiska lösningar för Åbo museicentral och i synnerhet med tanke på det kommande Museum för historia och framtid, berättar verkställande direktör Teijo Lehtonen från CTRL Reality.

Baserad på stadsmodellen och omfattande forskning

Som en del av projektet Museum för historia och framtid har Åbo stad låtit göra en 3D-modell av stadsmiljön så som den såg ut före branden 1827.

Modellen kan utnyttjas till exempel för videoproduktion och bildmaterial av stadsmiljön under tidigt 1800-tal samt för olika applikationer.

– Nya teknologier som 3D-modeller gör helt ny museiverksamhet möjlig. Stadsmiljön förändras oundvikligen med tiden eller som en följd av stora omvälvningar. Före branden år 1827 var Åbo mycket olik staden som vi ser idag. Slottsparken 1827 är ett experiment på hur vi kan introducera tidsperioden i dagens omgivningar, säger Joanna Kurth, projektchef för Museum för historia och framtid.

3D-modellen bygger på ett omfattande forskningsmaterial. De avbildade byggnaderna grundar sig i huvudsak på brandförsäkrings- och inspektionsdokument från och med medlet av 1700-talet, som gjorts upp över tomtbeståndets byggnader.

Lantmäteriingenjör Johan Tillbergs karta med tomtindelningar från 1808 samt en terrängkarta över dagens Åbo har fungerat som grund för modellen.

Filosofie doktor och arkitekt Panu Savolainen har ansvarat för forskningsarbetet, och Åbo museicentralens forskare har deltagit med att ta fram informationsinnehåll. Zoan Ab har varit partner i modellarbetet.

Vidareutveckling av modellen är under planering, och helheten kan kompletteras med nya forskningsrön.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter