Nu hyrs tygblöjor ut i Pargas – ortsbo har sluppit köpa 1 800 engångsblöjor de senaste nio månaderna


Marianne Fredriksson i Pargas har startat en ny affärsverksamhet. Hennes egna barn, tvillingarna Bella och Benjamin, använder också tygblöjor. Fredriksson upplever att det förutom mera ekologiskt hållbart också är enklare än att använda blöjor som slängs bort. Foton: Annina Suominen
1,5-åriga tvillingarna Bella och Benjamin är klädda i varsin ljusblå, lös skjorta den fina sommardagen till ära. Under skjortorna sticker färgglada blöjor fram.
Men det är inte vanliga blöjor de här barnen bär, utan tygblöjor som tvättas i stället för att slängas bort. På så vis vill mamman Marianne Fredriksson undvika onödigt avfall – men hon upplever också att vardagsbestyren blir mycket enklare.
Fredriksson har räknat mängden blöjor som hon inte behövt köpa under de nio månader hon återanvänt blöjor: 1 800 stycken.
— Min man har också vant sig vid att använda tygblöjor till barnen. I början sade han att han aldrig kommer att använda dem.
Fredriksson är intresserad av hållbara lösningar sedan tidigare, och driver bland annat Facebookgruppen ”Barnloppis Pargas”. Från och med maj driver hon också ”Skärgårdens tygblöjotek”. Via den får vem som helst låna tygblöjor.

Blöjorna finns i flera modeller, storlekar och färger.
Fredriksson hoppas att flera människor ska få upp ögonen för att man kan använda den här sortens blöjor, och börja satsa på mer hållbarhet i vardagen.
— Det är inte svårt att använda dem, men man behöver lära sig en del om hur det fungerar. Min vardag är numera smidigare. Jag tvättar en maskin varannan dag. Tills det får blöjorna ligga i en vattentät tvättkorg. Oftast sköljer jag av blöjorna innan de läggs i tvättkorgen, speciellt om de är mycket smutsiga.
Blöjorna tvättas i 60 grader, och kan tvättas med till exempel andra barnkläder eller lakan, för att underlätta vardagen ytterligare.
Fredriksson använde först vanliga blöjor som slängs bort men tröttnade snabbt, speciellt då ett av barnen under en tid bajsade väldigt ofta.
Det kändes inte ekologiskt hållbart att hela tiden slänga en massa blöjor, konstaterar hon. Ett barn använder tusentals blöjor under sin blöjperiod. Köper man tygblöjor sparar man in en hel del pengar. Man kan spara mer än hälften av de pengar man sätter på vanliga blöjor. Fredriksson säger också att det känns mera värdefullt att ta hand om blöjorna och inte bara slänga bort dem.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.