Nu höjs röster för strängare tag mot fastighetsägare i Åbo som låter sina hus förfalla – ”Det måste bli ett stopp”

– Oj nej! Det är verkligen tråkigt, i synnerhet om branden var anlagd.
Det var Åbo stads tillsynsdirektör Leena Salmelainens första tanke då hon hörde om eldsvådan som totalförstörde det skyddade och kulturhistoriskt värdefulla trähuset på Slottsgatan 71 natten till torsdagen.
Också grannhuset på Slottsgatan 73 är skyddat. Båda husen har förfallit och är i dåligt skick.

Salmelainen och politikerna i stadens bygg- och tillståndsnämnd har i flera år fört en tröstlös kamp med fastighetsägaren.
Den första kontakten togs redan i januari 2019 då nämnden upplyste fastighetsägaren om att husen måste vara i sådant skick att de inte förfular miljön och att de måste uppfylla vissa säkerhets- och andra krav.
Staden ville också ha en redovisning över vilka åtgärder ägaren tänker vidta.
Något svar fick man aldrig.
I två repriser, maj 2020 och i september 2021 gjordes nya försök att få fastighetsägaren att göra något. De här gångerna hotade staden med vite om ingenting händer.
Nämnden uppmanade fastighetsägaren att renovera och måla fasaden, att renovera socklarna och förnya taket. Det sammanlagda vitesbeloppet uppgick till över 100 000 euro.

Fastighetsägaren har sagt att man planerar att öppna någon slags inkvartering i husen, men att man inte har kunnat vidta några åtgärder förrän den underjordiska parkeringshallen i samma kvarter är färdig. Den blev klar 2019. Ägaren överklagade nämndens vitesbeslut.
Den 13 april förkastade Åbo förvaltningsdomstol besvären. Det är oklart om ärendet går vidare till Högsta förvaltningsdomstolen.
LÄS OCKSÅ
Husen på Slottsgatan är inte de enda värdefulla trähus i Åbo som förfaller på grund av ägarnas slapphet och ointresse att ta hand om fastigheterna.
Samma problematik är aktuell med husen på Kaskisgatan 3 och på den Österbladska tomten i hörnet av Slottsgatan och Auragatan.


På bygg- och stadsmiljönämndens budgetseminarium i torsdags fördes en inofficiell diskussion om vad staden kan göra för att sätta fart på renoveringarna.
Att hota med vite verkar inte hjälpa och under de långa besvärsprocesserna fortsätter husen att förfalla, säger Leena Salmelainen. Men det finns ett annat alternativ.
– Staden kan renovera husen och skicka räkningen till fastighetsägaren. Fördelen är då att det verkligen görs något, med det finns också en risk att staden aldrig får tillbaka pengarna.
Vad tycker du själv, borde staden vidta kraftigare åtgärder?
– Det tycker jag. Åbos trähus har ett nationellt värde och är en viktig del av vårt kulturarv. Det ger alldeles fel signaler om vi låter dem förfalla. Men det kräver en bredare politisk diskussion för att gå vidare. Alla fastighetsägare måste behandlas likvärdigt och det måste finnas hållbara argument för varför man vidtar så kraftiga åtgärder.
Också politiker kräver strängare tag
Bygg- och tillståndsnämndens ordförande Riina Lumme (Gröna) är inne på samma linje.
– Eftersom hoten om vite inte verkar bita borde staden vara modigare och renovera fastigheterna och i efterskott debitera fastighetsägaren. Men man måste vara medveten om risken att staden går miste om pengarna och fastighetsägaren aldrig betalar sin skuld.
Är det en risk som är värd att ta?
– Jo. Risken är större att vi annars går miste om flera värdefulla och historiskt värdefulla fastigheter. Det verkar vara ett medvetet val att fastighetsägarna låter husen förfalla. Sedan river man dem och ansöker om bygglov för nybyggen. Det måste bli ett stopp på det här.

Fastigheterna på Slottsgatan 71 och 73 ägs av fastighetsbolagen Asunto oy Linnankatu 71 och 73. Bakom dem står investeringsbolaget PSJ Holding i Vasa. ÅU har försökt nå vd Jukka Hirviniemi men inte fått något svar.
Polisen fortsätter utreda brandorsaken. På torsdagsmorgonen meddelade man att den kan ha varit anlagd.
Staden skulle kunna tvångsinlösa fastigheter och om ägaren vill ha tillbaka sin fastighet efter att staden renoverat så är det bara att ”köpa” tillbaka för summan som staden spenderat på fastigheten plus lite till för besväret.