Förflytta dig till innehållet

Nu har Kimitoön vildsvin och vargflock

Vildsvin vid saltsten i Genböle i närheten av Bofallet, på en bild tagen den 31 juli av Stefan Frimans viltkamera på Mårten Nurmios mark.


Nu  syns vildsvin allt oftare på Kimitoön. Under sommaren har några setts i Skinnarvikstrakten och för ett par veckor sedan en sugga med kultingar i Dalsbrukstrakten.
– Först trodde jag att det var en björn, då jag fick se djuren på långt håll, suggan såg så stor ut. Sedan såg jag ju vad det var, och såg hur de tre kultingarna hoppade och skuttade så där som ungar gör, säger en Dalsbruksbo.

Halt varghanne

Också vargar har setts på många håll, och nu har Kimitoön en etablerad flock, verkar det.
– Om det finns minst tre så räknas det som en flock. Det finns säkra synobservationer av en stor och två mindre vargar, och på andra ställen en stor varg som haltar. Troligen är det en hanne, säger Mikael Sundberg, koordinator för rovdjursiakttagelser vid Kimitoöns jaktvårdsförening.

Vargbajs behövs för dna-test

Tidigare visste man om ett vargpar, som dna-test visade att var syskon. Nu hoppas Sundberg att man senare i höst, då spillningen inte torkar så snabbt, kunde samla in prov för nya dna-test.
– Spillningen liknar rätt mycket hundbajs men är oftast svart med hjorthår och bendelar. Hittar man flera sådana högar är det troligen från flera vargar så det skulle vara bra att sätta dem i olika plastpåsar och sedan ta kontakt med mig, hälsar han.

Hjortar ut till skärgården

Att fasta Kimitoön fick lo och sedan varg  gjorde att hjortar flyttade längre ut så nu har vi allt för mycket trots att vi i fjol sköt 86, säger Sune Fromholz, ordförande för Hitis-Rosala älgjaktlag.
Han tillägger att hjortarna äter allt – äpplen, körsbär, vinbär – och det som de lämnar så äter rådjuren upp. Till och med tujor har blivit halvt uppätna.
– Allt det här gör att alla har sina träd och buskar skyddade av nät och stängsel. Det börjar likna  fångläger, säger han.

Sju jägare hade bråd höst

De 86 hjortarna sköts av sju jägare som var i gång i princip hela hösten utom Allhelgona, jul och nyår.
– Ett par gästskyttar brukar vara med ibland men kravet är annars att man ska vara fast bosatt på Hitis-Rosala. Något krav på att äga en viss areal mark finns inte, säger Fromholz.

Stenström ny verksamhetsledare

Ny verksamhetsledare för Kimitoöns jaktvårdsförening är Tomas Stenström, som tillträdde i måndags.
– Jakt är ett stort intresse, allt från sjöfågel till älg, så därför åtog jag mig uppdraget, säger han.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter