Nu har folk sagt sin åsikt om tvåspråkiga dagis – kritiken är inte nådig

Planerna på tvåspråkiga dagis skjuts ner av de 72 personer som har uttryckt sin åsikt om förslaget på Åbo stads Säg din åsikt-tjänst på webben. Av de svarande tycker endast 15 procent att det är en bra idé.
Bland annat föreslås det att Braheskolans daghem på Hirvensalo stängs och att verksamheten flyttar till ett helt nytt tvåspråkigt daghem på Rönnudden år 2030.
Ett alternativ är också att det nya daghemmet som byggs på Oxvägen blir tvåspråkigt. Det planeras också ett tvåspråkigt daghem i det så kallade Marskvarteret på Slottsgatan.
LÄS OCKSÅ
Liliane Kjellman, direktör för svenskspråkig fostran och utbildning säger att motståndet mot tvåspråkiga daghem, eller samlokaliserade enheter som hon kallar dem, kom väldigt starkt fram i enkäten. Men det betyder inte att oron är befogad, säger hon.
– Den svenskspråkiga språkmiljön måste tryggas och jag tror inte att tillräckligt stora enheter med bra balans mellan språkgrupperna och ett medvetet ledarskap är ett dåligt alternativ.
– Stora enheter ger också en bättre flexibilitet. Om det till exempel kommer flera svenskspråkiga barn går det lättare att få mera utrymmen i samma enhet, det gäller också om barnantalet minskar så kan man flexa åt andra hållet.
Kjellman hänvisar till en färsk utredning av samlokaliserade skolor som regionförvaltningsverket har låtit göra.
– Det är en växande trend som är på gång, inte bara i tätorter utan också på landsbygden där elevantalet minskar. Utredningen gällde visserligen skolor men erfarenheterna var positiva.

Planerna ska nu presenteras för kanslichefen och borgmästarna. I början av december ska staden föra en intern diskussion om förslaget till reform av dagisverksamheten.
Också nämnderna ska få säga sin åsikt. Enkätsvaren kommer också att beaktas då planeringen av hur småbarnspedagogiken ska utvecklas. Något allmänt hörande kommer inte att ordnas, säger Kjellman.
– Jag tror inte att ett allmänt hörande ger så mycket mer information. Åsikterna kommer tydligt fram på Säg din åsikt-tjänsten och det är vi väldigt glada för.
Totalt svarade 96 personer på enkäten som också innehöll frågor om vilka faktorer som påverkar valet av daghem och vad man tycker om hela utvecklingsplanen.
Plock bland kommentarerna
- Svensk- och tvåspråkiga barn behöver sina egna daghem så att det svenska språket kan utvecklas. Fastigheter med både finsk- och svenskspråkiga grupper är en mycket dålig idé.
- Jag är övertygad om att tvåspråkiga dagisar med stora gemensamma gårdar blir 1) stora och stökiga enheter och 2) svenskan drunknar totalt åtminstone på utevistelserna.
- Finsk- och svenskspråkiga daghem ska inte under några omständigheter slås ihop.
- Jag är nog rädd att i tvåspråkiga daghem så förlorar svenskan.
- Finska språket kommer så starkt ändå via allt, så familjer sätter barnen i svenskt dagis för att stärka svenskan. Detta kommer inte att ske om de blir två språkigt dagis.
- Och tvåspråkiga enheter – please! Hur länge måste vi tjata för att få ha kvar våra svenska enheter?
Artikeln preciserad 16.11 klockan 9.30. Det totala antalet svarade var 96. 72 av dem hade svarat på frågan om tvåspråkiga dagis.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.