Förflytta dig till innehållet

Nu går kampanjstarten för en plastfri skärgård – ett mål är bättre insamlingsmöjligheter i skärgården

De jobbar för en plastfri skärgård; Nere fr v Päivi Kuntze, Annastina Sarlin och Helena Hartman, uppe sitter Lena Långbacka, Anna Moa Westerlund-Rönnberg och Pia Prost. Foto: Anja Kuusisto


Att skärgårdscentrum Korpoström i sommar är värd för en stor internationell utställning om ”Plast i havet” blev avstampet till att Skärgårdshavets biosfärområde sammankallade till ett brett samarbete för att redan i vinter och vår jobba och lobba för en plastfri skärgård.
– Ett verkligt problem är att Rinki inte har plastinsamlingskärl i Nagu, Korpo, Houtskär eller Dalsbruk. Men vi lobbar för att få sådana, säger Annastina Sarlin, Pro Nagu-föreningens ordförande och samarbetschef i det Nordiska skärgårdssamarbetet.
Hon är en av de sex representater för olika organisationer och föreningar som nu sitter runt planeringsbordet kring kampanjen ”Plastfri skärgård”.

Brett upplagd kampanj vill engagera många

De tänker engagera många fler med samma mål: att engångsplastförpackningar inte ska användas och framförallt inte spridas i naturen eller havet, att öka medvetenheten om plastproblemet, att få plastinsamling i skärgårdsdelarna av Pargas, att få skolor, elever, föreningar och företag att anti-plast-jobba.
– Temat är högaktuellt och det finns redan många organisationer att samarbeta med, såsom till exempel Håll Skärgården Rens Snygg Beach-kampanj, säger Pia Prost, biosfärområdets projektkoordinator och sammankallare av gruppen.
Prost representerar också Föss, det vill säga föreningen Finlands öar. Ytterligare är också Biskopsö byalag med i kampanjen, som alltså också berör Kimitoöns skärgård.

Biosfärområdet gör projekt med skolor

Anna Moa Westerlund-Rönnberg har ett kortvarigt projektjobb för Skärgårdshavets biosfärområde där hon står för skolsamarbetet kring plast.
– Jag kommer att besöka en del skolor och utarbeta ett skolmaterial om plast.
De övriga i planeringsteamet är Helena Hartman, lärare och konstnär som kan föra in plasttemat i Sarlinska skolan och Pargas svenska gymnasium, Päivi Kuntze, som är ordförande för Pro Houtskär, och Sydkustens landskapsförbunds platschef i Åboland, Lena Långbacka.
– Sydkustens VårKultur har temat mat i vår, och då ska vi också fokusera på matförpackningar vilket för oss in på plast i livsmedelsindustrin. Maten är vårt huvudtema, men plasten blir en del av det, säger Långbacka.
– Mycket av engångsplasten handlar om mat, säger Prost, men all plast är inte av ondo, det finns produkter där plast är den vettigaste lösningen, såsom plaströr där alternativet skulle vara stål.

Attitydförändringar och att ändra beteendemönster tar tid

Medvetenheten om plastens negativa följder för näringskedjan och miljön har ökat mycket de allra senaste åren, men såsom med all upplysning tar förändringarna tid.
– Vi får inte världen eller skärgården förändrad och färdig på en vår eller sommar, påminner Päivi Kuntze, eftersom attitydförändringar tar lång tid. Men via upplysning finns det mycket som folk kan åstadkomma redan i sin vardag.
Ett exempel på det är att Pro Nagu har hittat en metod för att undvika att folk köper mat i plastkassar. Tack vare ett samarbete med lokala mataffärer finns det nu gratis, begagnade tygkassar till hands i affärerna.

Från miljonstäder till Korpoström

Skärgårdscentret Korpoström blir alltså i början av maj värd för den internationella utställningen ”Plast i havet”. Utställningen är öppen i fyra månader.
Det handlar om en storsatsning med plast insamlad från flera världshav som öppnade i Zürich 2012 och som sedan dess har visats i många storstäder världen över. Nu kommer den till Korpo!
Via sajten www.plasticgarbageproject.org kan du läsa mer om utställningen.
Men det här kampanjteamet väntar inte till maj månad förrän de agerar. Deras antiplastaktioner ska synas och höras på många håll under våren.
– Hållbarhetsveckor i skolor, seminarier, företagssamarbeten är på gång. Och alla som vill vara med och ordna något får gärna ta kontakt, hälsar Pia Prost och kampanjgruppen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter