Förflytta dig till innehållet

Nu går Almahemmet i graven – så gick det till när det hastiga stängningsbeslutet fattades

Emilia Örnmark
hus
Gamla delen står kvar. Här rivs den nyare delen av Almahemmet.

Gamla Almahemmets saga i Kimito är nu definitivt all. Rivningsarbetet pågår för fullt och den nyare delen av byggnaden är så gott som borta.

Men låt oss backa två år, till december 2019. Det var nämligen då som Almahemmets klienter flyttade ut med buller och bång. Kommunstyrelsen såg det som nödvändigt att flytta bort verksamheten från Almahemmet och fattade beslut enligt det.

De gränsvärden för inomhusluft som gäller för bostäder överskreds i flera av rummen i byggnaden. En fastighetsbesiktning visade på betydande byggnadstekniska problem och skador och dessutom hade fuktskador upptäckts.

Kimitoöns äldrevård reagerade omedelbart: två dagar efter styrelsemötet flyttade klienterna. Den nya adressen blev Mästarvägen, där Esperi Care förfogade över en för tillfället tom vårdfastighet.

Det snabba beslutet föregicks av ett utlåtande från miljöhälsovårdsmyndigheten, där man ansåg att användningen av Almahemmet ska förbjudas.

ett hus rivetArkiv/Emilia Örnmark
Bara väggar kvar. Bilden är tagen från Fullmäktigevägen.

Behovet var akut

Hälsoinspektör Tiina Torkkeli-Pitkäranta var den som skrev utlåtandet. Hon säger att utlåtandet inte handlade om ett användningsförbud av Almahemmet. Ett sådant beslut hade tagit myndigheten betydligt längre tid att fatta.

– Kommunen fattade själv beslutet efter att jag förmanade till åtgärder. Kommunen fick själv välja hurdana åtgärder man vidtar. Man kunde också ha sanerat huset mer eller mindre grundligt och hämtat åldringarna tillbaka, huvudsaken att det inte finns sanitära olägenheter i byggnaden, säger Torkkeli-Pitkäranta.

Upplever du att utlåtandet i något skede tolkades som ett användningsförbud av Almahemmet?
– Ja, det stämmer och det har jag hört flera gånger.

Ifall kommunen inte hade agerat, till exempel genom att flytta verksamheten, hade hälsoskyddsmyndigheten enligt Torkkeli-Pitkäranta vidtagit åtgärder för att förbjuda verksamheten.

Följande steg, efter hälsoinspektörens förmaning, hade varit order från miljöhälsovårdschefens, sedan miljöhälsovårdsnämndens förbud eller vite. Höranden hade begärts av kommunen mellan alla faser.

Ansåg du i din myndighetsroll att behovet att tömma Almahemmet var akut?

– Ja, mer eller mindre. Att det skedde så snabbt var förstås bra ur vår synvinkel, men nog skulle vi ha godkänt även en längre tid, som till exempel några månader, säger Torkkeli-Pitkäranta.

Gällande brådskan nämner Torkkeli-Pitkäranta att hon då blev kontaktad av dåvarande kommundirektör Anneli Pahta.

– Hon var aktiv i ärendet och enligt henne hade kommunen ett kort tidsfönster för att fatta beslut om att hyra Esperi-huset. Hon pressade inte på, men behövde utlåtandet så fort som möjligt.

Månadshyran för Esperis fastighet är cirka 25 500 euro, vilket ger en årshyra på drygt 300 000 euro. Hyresnivån är på samma nivå som den interna hyra som betalades för gamla Almahemmet.

Torkkeli-Pitkäranta poängterar att det viktiga var att ingen fick bo i Almahemmet om en sanering hade påbörjats. Hon jämför ogärna fallet med motsvarande gällande till exempel skolor.

– Åldringarna är på plats dygnet runt. De är svaga inför olika olägenheter och de berättar sällan vad som är fel.

Enligt Kimitoöns kommuns fastighets- och infrachef Jonas Pomrén ska rivningen av Almahemmet vara klar så långt som bara möjligt vid årsskiftet.

En bit historia går i graven – det här tog det Regionala ansvarsmuseet i Egentliga Finland fasta på i sitt utlåtande under sensommaren och ansåg att byggnaden ska bevaras i sin helhet med anledning av sitt kulturhistoriska värde.

Kommunen ansåg dock att en räddningsoperation av Almahemmet kan likställas med ett nybygge – eventuellt kunde en sådan bli ännu dyrare.

Ett kommunalt nybygge har fullmäktige nyligen röstat ner, nu förlitar man sig på att förhandlingarna med privat aktör om att bygga ett seniorboende här bär frukt då de återupptas efter övergången till välfärdsområdet.

Fattighuset från 1910-talet ska vara rivet i år

Den äldsta delen av Almahemmet, alltså den med granitgrund som finns närmast hälsostationen, blev färdig på 1910-talet, då som ”fattighus”.

Huset har byggts ut i flera repriser. Renoveringar och utbyggnader har gjorts åren 1964, 1974 och 1987. Den äldsta delen har renoverats i mitten av 1980-talet.

Byggnaden är cirka 3 000 kvadratmeter stor.

Innan år 2019 fanns även lokaler för hemvården i Almahemmet, men eftersom personalen upplevde att inomhusluften var dålig flyttade man bort.

Rivningen av Almahemmet fattade Kimitoöns fullmäktige beslut om i samband med helhetslösningen för äldreomsorgen i juni 2020, samtidigt som man gick in för att fortsätta underhandla med privat aktör om att bygga nytt på samma plats.

Rivningen fick plats i budgeten för 2021 med en kostnad på 150 000 euro.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter